Donderdag 23 mei 2019

NIEUWS 20 jaar Leidsche Rijn en ouderen

Frans Brinkman voorzitter KBO Leidsche Rijn Niets blijft zoals het was

Door Carla Wouterson

LEIDSCHE RIJN > Twintig jaar Leidsche Rijn. Wat betekent dat voor ouderen? Een vraag aan Frans Brinkman, al ruim 12 jaar betrokken als vrijwilliger bij KBO Leidsche Rijn, voorheen Vleuten-De Meern-Haarzuilens. De laatste zes jaar als voorzitter. Hoewel Brinkman niet in Leidsche Rijn woont, merkt hij dat er veel is veranderd vanaf het moment dat Leidsche Rijn is ontstaan. De eerste acht jaar maakte hij niet mee, maar de andere twaalf jaar des te intensiever. Vleuten-De Meern-Haarzuilens toegevoegd aan de gemeente Utrecht vonden veel ouderen niet leuk. De dorpen moesten kleinschalig blijven met hun gezelligheid en de onderlinge sociale contacten zoals die er waren in De Schalm, De Roef en De Schakel inclusief grote saamhorigheid. Bij Utrecht horen betekent ook grootschaligheid. Veel woningbouw, winkelcentra en als klap op de vuurpijl het winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum met een oppervlak van enige voetbalvelden en met veel voorzieningen.

De ouderen waren zo gewend aan die kleinschaligheid dat ze argwanend de veranderingen ondergingen. Het inwoneraantal groeide gestaag. Hoewel de welzijnsorganisatie Portes verdween bij het gewijzigde gemeentelijke welzijnsbeleid kwamen daar andere organisaties voor terug. Welzaam en Doenja zijn twee van die nieuwe organisaties waar ouderen kunnen aankloppen. Sociaalmakelaars staan voor hen klaar. Ook bij de vele buurtteams kan men terecht. Voor de ouderen in Leidsche Rijn zijn de ontwikkelingen ook zeker positief. In de vele buurthuizen kan men terecht voor activiteiten. De Schalm (thuisbasis van KBO Leidsche Rijn), De Roef, De Pijler, De Schakel, De Weide Wereld en nog een aantal anderen. Van de nieuwe initiatieven, zoals de Huiskamers, gezamenlijke maaltijden, digitale bruisplekken, maar ook van de bibliotheek wordt door de ouderen veel gebruikgemaakt.

Nu de woningbouw in Leidsche Rijn in een vergevorderd stadium is, merkt Brinkman dat een aantal KBO leden verhuist naar dit groots opgezette Centrum. Mooie ruime appartementen met de alle benodigde levensbehoefte om de hoek. Ideaal voor ouderen. Een fraai voorbeeld van levensloopbestendig bouwen. KBO Leidsche Rijn heeft inmiddels ook een Magazine en bezorgers in Leidsche Rijn Centrum wonen. Nog een laatste vraag aan Brinkman. Waarom is ooit de naam veranderd van de KBO? ‘Nu het gebied waar de ca. 875 leden wonen, in de twintig jaar, zo groot is geworden past de naam KBO Leidsche Rijn beter bij ons’.

Dat niets blijft zoals het was blijkt uit het afscheid van het drukteam op 2 november op de algemene ledenvergadering van KBO Leidsche Rijn. De groep heeft jarenlang de INFO van KBO Leidsche Rijn gedrukt, ca. 8.000 per jaar. Zij kregen de Zilveren KBO speld en een enveloppe met inhoud als dank.

Foto-onderschrift: Het drukteam werd in het zonnetje gezet. V.l.n.r. Ab Kragten, Dick Spies, Jan Kok., Gerard Goes en Jos Rijnhart

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden