Woensdag 24 april 2019

NIEUWS 20 jaar wandelmaatjes via Handjehelpen

Vrijwilligster Cora verdient een lintje
Door Carla Wouterson

VLEUTEN > Ze weten het nog precies; het was een herfstachtige dag, nu 20 jaar geleden, dat vrijwilligster Cora Prins op de fiets bij hen langs kwam om kennis te maken met Marijn.

Jacintha, de moeder van Marijn: ‘Wij hadden ons aangemeld bij de vrijwilligersorganisatie Handjehelpen met de hulpvraag voor een wandelmaatje voor onze zoon Marijn. Hij heeft een vorm van autisme en een verstandelijke beperking en is dol op wandelen. Cora had zich opgegeven als vrijwilliger met de wens om te wandelen met bijvoorbeeld een meisje in een rolstoel. Daar zag Yvonne Sieben, de regiocoördinator van Handjehelpen, een match: het wandelen! Dat het geen meisje in een rolstoel was maar een jongen met een andere beperking maakte niet veel uit. Het gaat om de klik. De afspraak werd gepland en in 1998 maakte Cora kennis met Marijn (toen 8) en zijn moeder.

‘De begeleiding van een kind met deze beperking is intensief’, zegt Jacintha Batenburg,’dat was de reden dat ik als moeder een maatje voor hem zocht. De klik was er. Stapje voor stapje zijn ze het gaan opbouwen en al snel werd het een vast moment in de week; elke zondag van 1 tot 4 uur naar het huis van Cora en Cor. In die tijd wordt er, weer of geen weer, in ieder geval gewandeld. Menig Vleutenaar kent het beeld van dit drietal want naast Cora was haar man Cor er al die jaren ook bij.’

Zij vervolgt: ‘Niet alleen Marijn verheugde zich erop maar ook wij als ouders waren blij met die paar uurtjes. Uurtjes die wij konden benutten om spelletjes te doen met onze dochters of even wat klusjes aan te pakken in huis of tuin. Activiteiten die er niet van kwamen als Marijn erbij was of op z’n minst lastig uitvoerbaar waren, we zijn enorm dankbaar voor deze structurele hulp die Cora en Cor ons geboden hebben. En natuurlijk zijn we in die 20 jaar met elkaars levens verweven geraakt. Toen we startten in november 1998 woonden de drie kinderen van Cora en Cor nog thuis, inmiddels zijn zij opa en oma van acht kleinkinderen. Ons leven is natuurlijk ook veranderd. De dochters zijn het huis uit. Maar nog steeds genieten we allemaal van deze uurtjes op zondag, en Marijn op de eerste plaats! Dat Marijn niet kan communiceren heeft het bijzondere contact dat we over en weer hebben nooit in de weg gestaan. Wat mij betreft verdienen zij een lintje!”

Zondagmiddag werden Cora en Cor thuis ‘overvallen’ door de ouders van Marijn met taart, een prachtig beeldje en een groot boeket van Handjehelpen.

Ook bijzonder vrijwilligerswerk doen? Kijk op www.handjehelpen.nl

Foto-onderschrift: Yvonne Sieben (l.) overhandigt een boeket aan Cora Prins. Naast haar Marijn en echtgenoot Cor.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden