Woensdag 19 december 2018

NIEUWS Buren van De Haar wandelen op golfbaan

HAARZUILENS > Onlangs troffen de buren van De Haar, bewoners van Haarzuilens én een aantal leden elkaar in het clubhuis van golfclub De Haar. De buren kwamen op uitnodiging van het bestuur, dat graag persoonlijk de plannen voor de uitbreiding wilde toelichten. Het deed dat onder meer door een wandeling over de baan en door het park. Na de wandeling had een aantal buren nog vragen. Niet iedereen kent het golfspel, dus niet iedereen realiseert zich dat er een reden is om uit te breiden naar 18 holes, niet naar 12 of 15. Ook werd gevraagd naar de financiering, de klei in de grond en de drassigheid. Iedereen kreeg een duidelijk antwoord. Volgens de club zijn er geen problemen en is alles in orde. Voorzitter Paul Jansen hoopte dat de nadere kennismaking ervoor gaat zorgen dat er over en weer meer begrip is met de juiste informatie over de plannen van de golfclub.

Zaterdagmiddag bij de buren

Zaterdagmiddag 10 november troffen de buren van De Haar, de bewoners van Haarzuilens, elkaar én een aantal leden van de club, in het clubhuis. De buren kwamen op uitnodiging van het bestuur, dat bij monde van voorzitter Paul Janssen zélf wilde vertellen hoe het staat met de uitbreiding. Zij deden dat onder meer door een wandeling over de baan en door het park.

De druilerige dag deed niets af aan de bijzondere kleurenpracht rondom. Een dertigtal buren kwamen langs en bij de koffie praatte Paul Janssen ze bij over de ontwikkelingen. Hans Mercx, Gerard Hoogerbrugge, Ralph Kortenhorst en Klaas Koornwinder stonden daarna klaar om een aantal groepen mee te nemen naar de baan en het park. De gesprekken waren boeiend, en iedereen leerde die middag wel iets. Wie wist bijvoorbeeld dat landschapsarchitect Copijn de vijver als rivier wilde laten fungeren: de vijver moest er niet uitzien als een vijver maar als een meanderende rivier.

Ralph nam een aantal mee naar o.a. een uilenkast en de ‘vleermuizenoverwinteringsplek' en vertelde daar over de bewoners van deze vaak door hem zelf getimmerde bouwsels. Overigens: alle vogelkasten in het park zijn gemaakt van hout afkomstig uit het park!

Een aantal bewoners herinnerde zich nog de situatie ver vóór De Haar opgericht werd. De stal met paarden stond op de plaats van het clubhuis, en dwars over hole 1 liep een brug over de ‘vallei’. Het moet bijzonder zijn de diverse fases van het park te hebben gekend en meegemaakt.

Voor de bewoners van Haarzuilens is het park hún park, en zijn de bomen hún bomen. Zo voelen zij dat. Zij houden van de ziel van het park en ook zij vragen zich af ‘waarom’. Ja, het is waar, een park moet onderhouden worden en ons Zuiderpark had erg veel onderhoud nodig. Maar óók waar is dat een uitbreiding van een golf course veranderingen met zich meebrengt. Maakt dat niet alle bomen en struiken kunnen blijven staan. Onderhoud, restauratie, kappen van gezonde bomen die nog niet te oud zijn … Het blijft voor iedereen een emotionele zaak. Iedereen geeft om de omgeving, het park, de natuur. En iedereen gaat met die emotie anders om.

Na de wandeling hadden een aantal buren nog vragen. Niet iedereen kent het golfspel, dus niet iedereen realiseert zich dat er een reden is om uit te breiden naar 18 holes, niet naar 12 of 15. Ook werd gevraagd naar de financiering: hoe betaalt de club de uitbreiding. Ook was er een vraag over de klei in de grond, hoe wij denken om te gaan met de drassigheid. Iedereen kreeg een duidelijk antwoord. En aan het einde rondde Paul Janssen af met een vraag van zijn kant: of de bewoners vragen willen stellen aan de club, en niet willen vertrouwen op persberichten en geruchten. De afgelopen twintig jaar is de communicatie dus betrokken partijen daardoor misschien eerder verstoord dan verhelderd …

Ingezonden artikel door de aanwezigen

2 REACTIES

Theo van Kasteel6 december 2018 om 15:42

Dit artikel geeft een zeer eenzijdig beeld van een complexe situatie. Erg jammer en een gemiste kans dat de bewoners van de Parkweg - ook zij zijn buren van De Haar - hiervoor niet zijn uitgenodigd.

Wijkraad7 december 2018 om 10:20

Reactie van de Wijkraad

De uitnodiging van de golfbaan is een voortvloeisel van de wijkraad vergadering (wijkraad Vleuten, de Meern en Haarzuilens) van 9 juli .
Een keer per jaar organiseert een wijkraad een vergadering op locatie Haarzuilens en afgelopen keer werd de vergadering bij de Emmaus georganiseerd.

Organisatoren beschikken (in kader van privacy wetgeving) niet over persoonlijke gegevens van bewoners.
Events en vergaderingen worden via face book en website en flyers bekend gemaakt.
Voorafgaand aan de vergadering konden bezoekers agendapunten kenbaar maken.
En dus hadden wij Natuurmonumenten, Kasteel de Haar, de golfclub en Hoor de Haar alsmede de gemeente uitgenodigd.
Tijdens die avond bleek dat bewoners belangstelling hadden om de golfclub te bezoeken.
Daar is gehoor aan gegeven door bestuur van de de golfclub,.
Ik ben ervan overtuigd dat, indien u belangstelling heeft meer te weten over de golfbaan en de uitbreidingsplannen, ook u gehoor vindt.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden