Vrijdag 22 februari 2019

NIEUWS Stankoverlast in de regio

STICHTSE VECHT > De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) waarschuwt dat er een rubber- of gasachtige geur kan worden geroken in grote delen van de provincie Utrecht. Vanwege de overlast is er ook een NL-alert verstuurd met het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Hoewel de stankoverlast enorm is, meldt de VRU dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Het NL-Alert is verzonden voor Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern en ook sommige inwoners van Maarssenbroek melden een alarmering via hun mobiele telefoon. ‘De stof die geroken wordt levert geen gevaar op voor de gezondheid. Hoewel de geur als vervelend wordt ervaren kunnen buitensporten gewoon doorgaan. De stof wordt tot in Harderwijk geroken. De @VRZHZ geeft aan dat het afkoelen van de tank nog uren zal gaan duren’, aldus een woordvoerder van de VRU.

De stankoverlast is afkomstig van een te warm geworden tank op een bedrijventerrein in Alblasserdam (Zuid-Holland). Vanwege de windrichting bereikt de stank ook de provincie Utrecht, wat tot veel telefoontjes bij de VRU en de politie Utrecht leidt, zo meldt RTV Utrecht.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid waarschuwt dat de overlast lang kan duren. De tank is zo goed geïsoleerd dat deze lastig is te koelen. Het gaat om een olie-achtige stof. Op 400 meter afstand van de tank wordt deze stof niet meer gemeten. Beide veiligheidsregio's melden dan ook dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Sportwedstrijden kunnen dan ook gewoon doorgaan.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid publiceerde onderstaande kaart over het gebied waar de stank is te ruiken. De VRU meldt dat dit gebied groter is geworden en dat de stank tot in Harderwijk is geroken.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden