Donderdag 23 mei 2019

NIEUWS Nieuwe bibliotheek aanwinst Leidsche Rijn Centrum

Door Dries van Dijk

LEIDSCHE RIJN > Als een reusachtige boekendoos sluit de nieuwe bibliotheek Leidsche Rijn Centrum het Brusselplein af. Het shopping- en horecacentrum LRC krijgt na een jaar weer een flinke trekker.Tegelijk vieren ook het Wijkbureau Leidsche Rijn, op de ronde 2e etage, en café-restaurant Buurten in de Bieb hun komst naar het Brusselplein. Komende drie dagen is er een uitgebreid programma.

De bibliotheek krijgt alle ruimte binnen het prettig strak ogende gebouw. Gezellig en overzichtelijk ontvangt de bibliotheek op deze werkweekmiddag vooral moeders met kinderen en scholieren. Bij de ingang staan tafels bij uitstalkasten met tijdschriften, kranten, nieuwe boeken en aanraders.

Centraal in het gebouw de ‘luie trap’. In het midden breeduit zitten, aan de zijkant op normale treehoogte op naar de eerste etage. Een moeder leest haar kind voor op een hoge tree. Tegelijk is de trap een tribune voor 70 mensen met toneel, schijnwerpers en gordijnen voor afscheiding van de doorgang naar De Speelplaats, waar kleuters trots met een leenbeer rondlopen. Boeken lonken op kinderooghoogte naar kleine leners, die genietend graaien tussen alle nieuwe boekjes. Moeders en kinderen lezen hardop en luisteren, op kussens. Geen mobiel te bekennen. Een foto-expositie uit Kindervakantieweek Vrijstaat, met kinderen die uit Leidsche Rijn verdreven dieren symboliseren.

Teamleider Charissa Muller geniet al twee weken van de reuring, beneden en boven! ‘Voor de opening op 23 april stonden mensen al voor de deur. We kijken hoe de bezoekers lopen. De ruimtes worden goed gebruikt.’ Ook de luie trap en vloer, in fraaie rechthoekige eiken blokjes gelegd in een energieneutraal gebouw. Boven de luie trap is een oculus, rond gat, waardoor daglicht de bibliotheek invalt. Op een neonkunstwerk, een lijn in licht als symbool voor het (verdwijn)woord. Boven komt Charissa woorden tekort om thema’s te benoemen. Tafelvoetbal is geen vreemde eend in de bijt in de hoek bij Verhalen en Zo. Charissa: ‘Voor 8-12 jaar: makkelijk lezen, strips, kijken en luisteren en afdeling Weten. In- en ontspannend. Samen tussendoor even tafelvoetballen!’ Het Lab ziet er bijzonder uit: technisch en industrieel. Kapla blokken, 3D printer, een kast met robotjes en andere digi! Hier is wekelijks een workshop, bijvoorbeeld filmpjes maken, lasersnijden en robotmuziek maken. Daarachter het Lokaal voor schoolklassen of rustig werken. Dan volwassenen met Taal & Leren, Kunst en Cultuur, Lezen en genieten. Ook hier is ruimte voor workshops in De Limes en het Atelier, met zingend taal leren en leren schrijven! De bibliotheek heeft een collectie van 36.000 ‘boeken’ en is daarmee de tweede bibliotheek van Utrecht! Voor het feestprogramma: zie www.bibliotheekutrecht.nl/hiepbiep.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden