Dinsdag 17 september 2019

NIEUWS Ik betover De Haar met 26 klokken

Door Dries van Dijk

HAARZUILENS > Een wonderbaarlijke verrijking van Kasteel De Haar en omgeving in geluid en beeld. Het gebeier van 26 klokken klingelt over de hoogste bomen en verglijdt met vogelgetjilp in het park en daarbuiten.

Zo zal het zijn na de inauguratie van het carillon met een groot feest op 16 juni. Directeur Reinold van Zijl knoopt met dit initiatief uiterste mogelijkheden aan elkaar tot een klinkend feestcadeau aan de gemeenschap in Vleuten-De Meern en omgeving.

‘Iets terugdoen voor de gemeenschap. Dat wil ik!. Kunstencentrum Nieuwe Vaart bestaat dit seizoen 50 jaar. Na 41 jaar vertrek ik eind dit kalenderjaar als directeur. Tijd voor een passend gebaar. Samenvallende gebeurtenissen, alsof het zo moest zijn: De restauratie van de toren van het Châtelet Kasteel de Haar en de ontmanteling van de 12 klokjes bovenop de muziekschool in 2014, na de komst van het carillon in de Torenpleinkerk. In de toren een lantaarn met open vensters, passend voor 2 octaven carillon! De 12 klokjes worden tot volwaardig beiaard aangevuld met 14 klokken. Ook gegoten door Koninklijke Eysbouts in Asten. Zo komt deze week ruim 2 octaven aan klokken naar het Châtelet.’ Vleuten-De Meern krijgt daarmee drie carillons, de Zingende Toren, met de mond geblazen kristallen klokken, in Vleuterweide meegeteld. ‘De bouw van een beiaard is een unieke gebeurtenis. Past goed bij 2023: Wereldcongres voor beiaardiers in Utrecht!’

Zijn initiatief brengt partijen samen. Stichting Kasteel de Haar is zeer ingenomen met de komst van het carillon. Zij zorgt voor een intensief programma en het onderhoud. Het Châtelettorentje biedt plaats aan 26 klokken en een beiaardklavier op de zolder eronder, maar kasteelarchitect Pierre Cuypers had eind 19e eeuw in zijn plannen voor kasteel De Haar gekozen voor het Châtelet als poortgebouw. Nergens is sprake geweest van een klokkenspel. ‘Het is een levendige aanvulling op de historie van het kasteel.’ Historische Vereniging Vleuten-De Meern-Haarzuilens-Leidsche Rijn is blij met het nieuwe hoofdstuk voor de 12 klokken uit Vleuten. Ook de vroegere Utrechtse stadsbeiaardier Arie Abbenes is betrokken.

De grote drive komt van Reinold! Hij maakte het plan, vond sponsors, specialisten en werkte aan een enorm festijn op 16 juni aan de oude oprit vanaf het kasteelhek met een bijzondere musical. Hij zoekt nog sponsors voor een paar klokken.

Ook bouwde hij een uniek stokkenklavier voor het carillon uit oude meubelelementen met twee houtsnijtaferelen van muzikanten en verzon het opschrift: ‘ik betoverde haar’. De stokken worden door draden verbonden met de 26 klokken, van 90 tot 13 kilo, hangend aan de zolderbalken en lantaarnstijlen van de Châtelettoren. Dat zal klinken over De Haar!

Kaarten ingebruikname 16 juni, 15.00 en 18.30 uur à 15 euro op info@nieuwevaart.nl.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden