Zondag 22 september 2019

NIEUWS Moestuin opnieuw verbinding dorp en kasteel De Haar

Door Dries van Dijk

HAARZUILENS > Het streefplan is voorgelegd aan de bewoners. Het plan van stichting Moestuin De Haar trekt belangstelling uit dorp, kasteel, maar ook uit Maarssenbroek.

Komend najaar wil de stichting wintertarwe inzaaien als 1e fase, die moet leiden tot een veelzijdige moestuin, waar tuinliefhebbers en rustzoekers elkaar ontmoeten en tegen betaling groente en fruit meenemen. De tuin zal worden gerund door een professioneel tuinder, met vrijwilligers.

De tuin komt op dezelfde grond als waar de kasteeltuinderij zo’n 80 jaar, tot 1978, heeft gelegen. De tuinderij van anderhalve hectare tussen park en dorp voorzag het kasteel van bloemen en vruchten in de septembermaand, wanneer de baron en familie zijn kasteel bewoonden. De tuin lag letterlijk als overgang tussen dorp en kasteelpark en was een ontwerp van landschapsarchitect Copijn, met architect Cuypers. Beiden ontwierpen ook het park en de herbouw van kasteel De Haar tussen 1890 en 1920, inclusief de verplaatsing van het dorp.

Het streefplan kijkt naar het oude ontwerp en gebruik van de tuinderij. Maar de tuin moet ook rendement geven, voor planten en mensen. De historie van een eeuw tuin is gelaagd. De oude tuinderij omvatte ook een wintertuin met tropische kassen, waarin de baronfamilie en gasten elkaar ontmoetten, tussen palmen, bananenbomen en tropische waterplanten. Ongeveer op dezelfde centrale plaats, waar in het streefplan tussen acht plantvakken nu een centraal ontmoetingsvak is voorzien. Tegelijk een groot verschil met de unieke wintertuinkas, met vier gebogen glasdakvlakken van dichte zijwanden naar een versierde ijzeren nok. Binnen zag de familie des avonds het bloeien van de beroemde Latijns-Amerikaanse reuzenwaterlelie Victoria Amazonica. In Utrecht draagt het grote waterlelieblad pasgeboren baby’s, in de Haarse wintertuin stond de ongeveer 12-jarige dochter Jopie van hoofdhovenier Lambert Voortman in 1923 op zo’n reuzenblad, blijkens foto’s. Sterk! De wintertuin verdween na de Tweede Wereldoorlog.

Thijs Vissenberg uit Haarzuilens behoorde tot de laatste kasteelhoveniers van de tuinderij, tussen 1965 en 1978. Hij maakte een reconstructietekening van de tuinderij met kweek-, druiven- en bloemenkassen, muurkassen aan de noordkant; vruchtenstruiken als frambozen en aalbessen. Kassen met vooral rozen. De tekening is gebruikt voor het standaardwerk ‘Tien eeuwen Kasteel de Haar’ en dient nu als basis voor het streefplan. ‘Veel bloemen en vruchten werden geveild, maar voor de kasteelingang zorgden we voor zilver en rood van begonia’s en echeveria’s, dicht op elkaar geplant. Het streefplan? Mijn zegen hebben ze, maar worteltjes planten? Stugge grond met glas erin!’ Vanaf 2020 wil de stichting kassen herbouwen, modern, op de historische plaats. Daar komt ook de verkoop van producten en de ontvangst van bezoekers.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden