Zaterdag 21 september 2019

NIEUWS Soepelere regels wietexperiment nodig voor Utrecht

UTRECHT > Als enige grote stad in Nederland is Utrecht bereid om mee te doen aan het wietexperiment dat binnenkort start. Dit staat in de brief die vandaag door het Utrechtse college van B&W aan het kabinet is verstuurd. Raadslid Has Bakker (volksgezondheid): “Als D66 zijn we verheugd dat Utrecht bereid is mee te doen aan het wietexperiment. Voor het succes van het experiment is het belangrijk dat een grote stad als Utrecht meedoet. Onze wethouder Victor Everhardt maakt zich ook al lang hard voor een beter drugsbeleid”.

Regels nog te strak voor grote stad

Has Bakker: “Maar we zijn er nog niet. De regels van het experiment zijn op twee punten nog te strak. Ministers Bruins (VVD) en Grapperhaus (CDA) verplichten om alle coffeeshops binnen een deelnemende gemeente te laten meedoen. Dat werkt niet in een grote stad als Utrecht. Ook is er nog geen goede oplossing in het experiment voor de verkoop van hasj.” D66 Utrecht ziet graag dat de regels op deze punten worden versoepeld de komende tijd. Bakker: “Zijn ministers Bruins en Grapperhaus bereid over hun schaduw heen te springen en Utrecht tegemoet te komen? Dat is de vraag die op tafel ligt.”


Wietexperiment opstap naar legale productie wiet

D66 Utrecht vraagt om de criteria voor het experiment voor een grote stad als Utrecht soepeler te maken. Has Bakker: “Het is winst als van de 11 coffeeshops in onze stad ongeveer de helft meedoet.”

Daarnaast stelt D66 Utrecht voor om samen met de telers, coffeeshophouders en de gebruikers een oplossing voor de verkoop van hasj te vinden. Ongeveer een kwart van de omzet van coffeeshops komt van de verkoop van hasj. Deze hasj komt nu uit het buitenland en een goed Nederlands alternatief is er niet. Bakker: “Met bijvoorbeeld een langere overgangsperiode aan het begin kunnen we voor kwalitatief goede hasj zorgen tijdens het wietexperiment.”

Wat D66 Utrecht betreft biedt het wietexperiment een uitgelezen kans om de eerste stap te zetten naar legale productie en distributie van wiet.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden