Maandag 23 september 2019

NIEUWS Universiteit Utrecht krijgt miljoenen voor onderzoek naar bodemdaling

REGIO > Een groot onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit Utrecht heeft 5 miljoen euro gekregen om te onderzoeken hoe Nederland het beste met bodemdaling kan omgaan. De resultaten moeten bewoners, bedrijven en gemeenten inzicht bieden in hoe ze met dit probleem moeten omgaan.

volgens de onderzoekers zijn ook hier de effecten van bodemdaling zichtbaar. Zo wordt het door bodemdaling onder meer lastiger om Nederland droog te houden. De oorzaak voor de daling verschilt van plek tot plek.

Om een goed antwoord te krijgen op de vraag hoe bodemdaling kan worden tegengegaan, willen de onderzoekers eerst zo nauwkeurig mogelijk in beeld krijgen hoe snel de Nederlandse bodem zakt. Dat is nodig om per locatie uit te splitsen wat de precieze oorzaken zijn.

Aan de hand van deze gegevens worden computermodellen gemaakt, waarna kan worden voorspeld hoeveel de bodem in de toekomst gaat dalen en wat daarvan de kosten worden. Op basis van dit model kan er nieuw beleid worden gemaakt over hoe er met de daling wordt omgegaan.

Naast de Universiteit Utrecht zijn onder meer ook TU Delft en Wageningen University bij het project betrokken. Ook wordt er samengewerkt met het bedrijfsleven. Het grootste gedeelte van het geld voor het onderzoek komt uit fondsen van de Nationale Wetenschapsagenda. Het resterende bedrag wordt door de deelnemende bedrijven binnengebracht.

2 REACTIES

brouwer 13 juni 2019 om 16:40

Adres: Leeuwenhof 7. Maarssen. Heb in 2000 dit pand gekocht, bouwjaar was1975. in 2010 is de verzakking begonnen, en nu in 2019 is dat inmiddels 20 centimeter. Gezien mijn leeftijd van 93 jaar heb ik moeite om via mijn schuifpui de tuin in te gaan. wat is hier aan te doen, en wie betaald dat.

Nico uit Loenen17 juni 2019 om 19:45

Hoe meer je onderzoekt, hoe meer problemen je tegenkomt... Vroeger was de aarde plat en had je dit probleem helemaal niet, bestond er ook nog geen CO2 en was iedereen tevreden :-) .Nu de aarde langzaam weer plat wordt is het plotseling wel een probleem....

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden