Maandag 23 september 2019

NIEUWS Lied De Haar klingelt en zingt rond kasteel

Aan de rand van de Rozentuin spelen balletdanseressen, blokfluit- en vioolensembles in het kasteelpark

Door Dries van Dijk

HAARZUILENS > Op locatie in muziek het verhaal vertellen van de Haarse bewoners, die 120 jaar geleden huis en haar(d) moesten verlaten voor een nieuwe plek een kilometer oostwaarts. Het ‘ínluiden’ van het nieuwe Châtelet-carillon strooide de klanken van het Lied van de Haar over kasteel, park en Haarzuilens. Wat voor klanken ook, de merels in het park floten onverdroten door.

‘Het Huis en De Haar’, de musical ter viering van het 50-jarig bestaan van Kunstencentrum Nieuwe Vaart, verbeeldt het richtsnoer van de opleiding in muziek, dans en musical: talentontwikkeling in samenspel voor iedereen mogelijk maken. ‘Kansen krijgt je niet, kansen pak je.’, stelde directeur Reinold van Zijl. De bevolking van het oude dorp verzette zich tegen verplaatsing en pakte in overleg met de jonge baron Van Zuijlen van Nijevelt de kans op een bestaan in een nieuw dorp. Herinnerd aan de opstandigheid in Vleuten-De Meern voor 2001 tegen de opslorping door Utrecht.

De musical op de plek van het oude dorp was een prachtig exposé van Nieuwe Vaart. Piepjonge balletdanseressen, Klapstok Ensemble met xylofoons, viool-, klarinet-, dwarsfluit ensembles, HOV en Nieuwe Vaart Orkest, musicaLOS met zang en acteurs. Aaneen geknoopt door verteller kapper Ad van Zoeren. Hij deed de herbouw van dorp, kasteel en park oplossen in het Lied van de Haar, in publiekszang en klokkenspel van beiaardier Wim Ruitenbeek. Zoon van muziekschooloprichter Abraham Feijten, Pierre: ‘Zo’n kunstopleiding, zo’n carillon: je mag je handen dichtknijpen!’ Ruim 1.000 mensen maakten het mee.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden