Dinsdag 17 september 2019

NIEUWS Hindoetempel De Meern dicht na bedreigingen

DE MEERN > Uit angst voor ruzies en vechtpartijen is de Hindoetempel van Stichting Shri Ganesh in De Meern sinds afgelopen weekend gesloten. Al maanden rommelt het binnen de gemeenschap en het conflict liep zo hoog op dat voorzitter Satish Moekoet nu een rigoureuze maatregel heeft genomen, zo meldt RTV Utrecht op hun website.

"We willen niet dat het hier uit de hand loopt", zegt Moekoet. "Dat kinderen en ouderen die hier voor gebed of bezinning komen daarmee geconfronteerd worden. Dat is het allemaal niet waard."

De tempel aan de Mereveldlaan opende begin 2017 de deuren met een groot feest. Volgens Moekoet zijn er nu in een Whatsappgroep van de geloofsgemeenschap bedreigingen geuit tegen onder anderen de voorzitter. Dat zou voortkomen uit jaloezie. "Het gaat heel goed met de tempel", zegt Moekoet.

"En dan heb je helaas mensen die dat niet kunnen uitstaan en onrust gaan stoken. Mede-gelovigen worden uitgemaakt voor slang of serpent en daar wordt vervolgens weer op gereageerd door bedreigingen te uiten", zegt de voorzitter.

"Dat gaat zo ver dat bepaalde mensen hun geloofsgenoten uit de tempel willen zetten als ze hun gezicht er laten zien. De situatie dreigt uit de hand te lopen en we hebben geen zin in escalatie bij de tempel waar zowel ouderen als kinderen komen. Onze tempel is een heilige plek, daar horen conflicten niet thuis."

GELD WEG

Volgens een lid van de Hindoegemeenschap, die anoniem wil blijven, is de voorzitter niet eerlijk over wat er speelt. "Het is een strijd van ego's. De voorzitter heeft de sloten veranderd waardoor we als gemeenschap de tempel niet meer kunnen gebruiken."

"We hebben samen tonnen gespaard voor ons gebedshuis en nu kunnen we er niet in", zegt het anonieme lid. "De tempel is binnenkort wél open voor een bruiloft. Dat levert het bestuur geld op en dan kan het ineens wel. Dat heeft kwaad bloed gezet. We hebben ook aanwijzingen dat een deel van het vermogen van de stichting is verdwenen. Dat zorgt voor onrust." Over bedreigingen in Whatsapp-groepen weet het lid niets. "Ik heb geen bedreiging gezien, maar als dat zo is dan keur ik dat als gelovige uiteraard af." Moekoet ontkent dat er geld is verdwenen. "Dit is nou zo'n voorbeeld van een roddel. Het klopt niet. Laat ze maar met bewijzen komen."

EXTRA TOEZICHT

De politie houdt al een aantal dagen een extra oogje in het zeil bij het gebedshuis, zegt voorzitter Moekoet. Enkele Hindoes die zeggen bedreigd te zijn, hebben dat gemeld bij de politie. "Als we bellen dat er iets aan de hand is, komen ze direct. Aangifte hebben we niet gedaan", benadrukt hij.

Vanavond is een gesprek met de gemeente Utrecht over de situatie. "We hopen echt dat we als gemeenschap als volwassen mensen dit kunnen oplossen", aldus Moekoet. "Maar ik kan me voorstellen dat de gemeente Utrecht wél wil weten hoe groot het risico voor de omgeving is. We hopen binnenkort weer open te gaan als alles weer rustig is. Als het uit de hand zou lopen is de goede naam die we in al die jaren hebben opgebouwd meteen weg en dat willen we ten koste van alles voorkomen."

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden