Donderdag 19 september 2019

NIEUWS Betere busverbinding Vleuten naar Utrecht Centraal

VLEUTEN > Vanaf 13 juli rijden een aantal buslijnen met minder onderbrekingen van Vleuten naar Utrecht Centraal en vice versa.

Met een symbolische eerste rit voor genodigden openden gedeputeerde Arne Schaddelee en wethouder Lot van Hooijdonk de busbaan door Transwijk en Kanaleneiland. Met de nieuwe busbaan Transwijk verdwijnen knelpunten voor bussen zoals het 5 Meiplein en het Anne Frankplein. De bussen rijden ter hoogte van het 5 Meiplein onder de Beneluxlaan door. Bij het Anne Frankplein – de kruising Overste den Oudenlaan en de Koningin Wilhelminalaan – rijden de bussen vanuit Vleuten en Papendorp ongehinderd onder het Anne Frankplein linksaf de Overste den Oudenlaan in, richting Utrecht Centraal, en omgekeerd. De busbaan draagt zo bij aan snellere reistijden en een betere doorstroming van het openbaar vervoer.

Een van de laatste schakels in het OV-netwerk, de busbaan Transwijk, staat niet op zichzelf, maar vormt een schakel in een netwerk van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Het hele netwerk verbindt de Uithof, het Stationsgebied, busstation De Meern en station Vleuten.

Aantrekkelijker alternatief

De provincie Utrecht en de gemeente Utrecht willen dat het openbaar vervoer een steeds aantrekkelijker alternatief wordt voor de auto. Openbaar vervoer, fietsen en lopen bespaart ruimte en helpt de lucht in de stad zo gezond mogelijk te houden. Het nieuwe deel sluit aan op de busbaan over de Prins Claus brug over het Amsterdam Rijnkanaal. Het laatste onderdeel van de busbaan – door Dichterswijk over de Van Zijstweg – wordt vanaf dit najaar aangepakt. Volgens planning is het zuidelijk deel van het HOV-netwerk tussen Vleuten en Utrecht centraal eind 2020 gereed.

De busbaan is naast bussen ook toegankelijk voor hulpdiensten. De busbaan is drie maanden eerder klaar dan gepland.

Foto: Provincie Utrecht

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden