Donderdag 18 juli 2019

NIEUWS Video Brand Heycop uitgebreid geanalyseerd en nagebootst

BREUKELEN > Op 30 juli brak er brand uit in ‘t Heycop. Het gebouw voldeed aan alle brandveiligheidseisen.

Toch waren de gevolgen groot en moesten bewoners naar het ziekenhuis. Er is uitvoering onderzoek gedaan naar het incident zelf en het IVF doet onderzoek in Oudewater naar rookverspreiding in een leegstaand gebouw, zie persbericht hieronder.

De resultaten van het onderzoek naar de brand in Breukelen door de Veiligheidsregio Utrecht VRU zijn nu klaar en samengevat in een video. ’We willen die graag delen, maar niet via een uitgebreid rapport , maar met een film waarin de direct betrokkenen vertellen over hun ervaringen en leermomenten’, aldus een woordvoerder van de VRU

Kijk de film op het you tube kanaal van de VRU

Eerder bericht

Twee weken lang is een praktijkonderzoek verricht naar rookverspreiding in een voormalig woon-zorgcentrum in Oudewater.

Onderzoekers hebben aan de hand van 20 proefbranden onderzocht hoe rook zich in dit type gebouwen met inpandige gangen verspreidt, hoe brandpreventieve voorzieningen kunnen worden verbeterd en welke inzettactiek van de brandweer het effectiefst is.

100% inzet

Brandonderzoeker Hans Nederhoff blikt terug op twee mooie onderzoeksweken: “Het was prachtig om te zien dat iedereen razend enthousiast was om bij te dragen aan het onderzoek. Lectoren en onderzoekers van het IFV, de veiligheidsploegen, brandonderzoekers en de verzorging hebben zich meer dan 100% ingezet om de testen tot een succes te maken. We zien uit naar de presentatie van de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek en de kansen die deze gaan bieden om brandbestrijding en risicobeheersing in woongebouwen te verbeteren.”

Bijdrage VRU

De VRU heeft een grote rol gehad in dit unieke onderzoek. Zo hebben verschillende brandonderzoekers van de VRU de onderzoekers van het IFV ondersteund. Ook leverde de VRU op iedere onderzoeksdag een blusploeg om de proefbranden te blussen en in te grijpen bij eventuele excessen. Hiernaast heeft de VRU ook facilitair een grote bijdrage geleverd. Zo werd de catering verzorgd door de collega’s van post Oudewater en was die post een ondersteunende locatie.

Eerste resultaten

Alle data die in de afgelopen twee weken is verzameld moet nu worden verwerkt en geanalyseerd door het IFV. Op het twaalfde International Congress Fire Safety & Science, op 13 en 14 november, worden de eerste (voorlopige) onderzoeksresultaten getoond. De bekendmaking van het volledige onderzoeksrapport laat nog even op zich wachten: de verwachting is dat het onderzoek in de zomer van 2020 is afgerond.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden