Zondag 15 september 2019

NIEUWS Toekomst park Maarssenbroek onzeker

MAARSSENBROEK > Aan de ene kant worden tal van activiteiten ontwikkeld, aan de andere kant snakt het park Maarssenbroek naar een toekomstvisie en ook zijn er tal van investeringen nodig.

Dat bleek onlangs bij een informatieve commissie, waar de gemeenteraad duidelijk en uitvoering werd bijgepraat over de stand van zaken van de lange uitgestrekte strook groen tussen de Maarssenbroekse wijken en de A2 met ook belangrijke voorzieningen als de kinderboerderij, de atletiekbaan en twee tennisclubs. Een van de meest ingrijpende maatregelen in de komende jaren is de kap van de tientallen populieren langs het wandelpad net voor de geluidswal. De hoge bomen zijn wel aan het einde en voordat er gevaar ontstaat moet er gekapt worden in de karakteristieke markering. Maar wat komt er voor in de plaats? De bomenrij is ook een barrière tegen fijnstof en geluid. Een andere uitdaging is de toekomst van het superspeelspoor in Reigerskamp met tal van speelelementen voor een stukje avontuur. Het superspeelspoor uit 2008 was de laatste jaren regelmatig het doelwit van vandalisme: het trekvlotje is al weg en ook de grote hangbrug is weer gesloten na vernielingen. ‘Het is bijna allemaal van hout en aan vervanging toe’, aldus de ambtelijke toelichting. En eigenlijk is het ook hoog tijd dat het stuk grasveld bij Zwanenkamp bij het park wordt getrokken omdat de ooit bedachte uitbreiding van de atletiekaccommodatie van OSM van de baan is. Alles bij elkaar is er zeker 750.000 euro nodig om het Maarssenbroekse wijkpark toekomstbestendig te maken, maar dat geld is, want uit het potje groenbeheer moet meer worden betaald. ‘Je moet concurreren met het groen voor de deur en woningen van inwoners en dat win je niet’, zo was de realistische inschatting van ambtelijke zijde over de mogelijkheden op korte termijn. Op kleine schaal en uit andere potjes is er nog wel wat mogelijk om het park aantrekkelijk te houden. Zo wordt woensdag 17 juli de ‘Ontdek- en beweegroute’ feestelijk geopend met houten beelden van dieren die in het wijkpark voorkomen. Ontdek de beelden in alle delen van het wijkpark op plekken waar de dieren daadwerkelijk gespot zijn. Door de route te lopen leren volwassenen én kinderen alles over de schildpad, de reiger en de kikker. Daarnaast kan jong en oud bij elk beeld een oefening doen om er een actief uitje van te maken. De ontwikkeling van de ontdek- en beweegroute is een initiatief van buurtbewoners uit Reigerskamp. Bij de aanleg kregen zij hulp van het project Gezonde Buurten van de gemeente, Jantje Beton en IVN (natuureducatie) en ideeën voor een groener en gezonder wijkpark. Ook de beweegoefeningen werden bedacht door inwoners en wandelgroepen zoals Slow Sports. De inschatting is dat de gemeente in 2020 met een nieuw plan komt.

3 REACTIES

Inge Engelblik14 juli 2019 om 15:28

Laten we in vredesnaam het groen wat we hier hebben (in t wijkpark) koesteren, evenals het speelspoor wat was... of het alleen door vernieling ter ziele is gegaan of door minder adequaat bijhouden laat ik graag in het midden. Feit is dat kinderen buiten mogen (moeten) leren spelen en dat dit park er DE plaats voor is!

Lynette18 juli 2019 om 11:24

Onze kinderen spelen vaak in het park, een heerlijke plek om te ontdekken en andere kinderen te ontmoeten.
Ook voor mij als ouder is er aanspraak.
Ik hoop dat dit stukje *paradijs* voor onze kinderen mag blijven bestaan.

Suzan Wildenberg19 juli 2019 om 11:25

Als kind heb ik hier veel gespeeld, gepicknickt en hutten gebouwd. Op de kinderboerderij kom ik nog geregeld.
Het park en de kinderboerderij moeten uiteraard blijven dat zijn we verplicht aan deze generatie kinderen en de kinderen die nog komen gaan. De gemeente had het beter moeten bijhouden en de politie en/of handhaving moeten erop toezien dat het niet gesloopt wordt door vandalen. Nu is het een grote kostenpost voor de gemeente omdat het jaren lang verzuimd heeft om het park fatsoenlijk te onderhouden als dat gewoon geregeld gebeurt is het ook geen grote kostenpost meer...

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden