Donderdag 19 september 2019

NIEUWS Diploma-uitreiking archeologen in spé in Educatiefabriek Museum Hoge Woerd

Diploma-uitreiking Graaf Junior door wethouder Anke Klein © Aafke Holwerda

LEIDSCHE RIJN > Op woensdag 17 juli ontvingen 15 jonge archeologen in de dop hun Graaf Junior diploma uit handen van wethouder Anke Klein (o.a. Onderwijs, Cultuur en Erfgoed) bij Castellum Hoge Woerd. 'Er is in Leidsche Rijn zóveel geschiedenis opgegraven, daar mogen we heel trots op zijn.' aldus Anke Klein. Met deze diploma-uitreiking zet Museum Hoge Woerd de archeologen in spé in het zonnetje voor hun toewijding en enthousiasme.

De jongens en meiden van jeugdclub Graaf Junior hebben een jaar lang (nader) kennis gemaakt met de bijzondere wereld van archeologie. Daarbij hebben zij les gehad van echte archeologen, gewerkt met authentieke Romeinse vondsten, zelf de metaaldetector gehanteerd en ook een opgraving bezocht. Na afloop van de uitreiking werd er volop genoten van een Romeins diner nadat dit door de kinderen was klaar gemaakt.

Uitbreiding jeugd- en educatieaanbod

Ieder seizoen start er een nieuwe groep enthousiastelingen van 15 kinderen in de leeftijd van 8-11 jaar met Graaf Junior. In 2007 is de eerste groep gestart vanuit de oranje parasite in de boomgaard bij Castellum Hoge Woerd, waar het museum onderdeel van is. Castellum Hoge Woerd was toen nog in aanbouw. Sinds de oprichting van Castellum Hoge Woerd in 2015 is het educatieaanbod enorm gegroeid. Aangezien er al jaren een wachtlijst is voor jeugdclub Graaf Junior, wordt er na de zomer gestart met Graaf Senior, een vervolg op de junioreditie.

Sommige afgezwaaide cursisten ontwikkelen zich verder tot Kijkwijzers bij het museum; jeugdige rondleiders die bezoekers opnieuw leren kijken met de ogen van een kind. Naast de jeugdclubs hebben het afgelopen seizoen ruim 100 klassen van het basisonderwijs een bezoek gebracht aan het museum. Vanaf volgend seizoen gaat het museum zich ook richten op het voortgezet onderwijs (onderbouw) in de regio en stad Utrecht.

Voor meer informatie en het aanmelden voor de jeugdclubs van Museum Hoge Woerd: www.museumhogewoerd.nl/jeugdclubs


Castellum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd is een moderne herbouw van het Romeinse fort dat 2.000 jaar geleden op de Romeinse limes (Latijns voor ‘grens’) in Utrecht stond; op de oorspronkelijke vindplaats én op ware grootte. Nu is het Castellum de plek waar cultuur, natuur en historie op een unieke manier samenkomen. Liefhebbers kunnen bij dit Romeinse fort bijzondere archeologische vondsten ontdekken en genieten van theater, het café-restaurant, de stadsboerderij en de tuinen. www.castellumhogewoerd.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden