Dinsdag 17 september 2019

NIEUWS Utrechtse Hall of Fame voor graffiti en street art

LEIDSCHE RIJN > Utrecht krijgt per 1 augustus eigen ‘Hall of Fame’ voor graffiti en street art. Dit is een initiatief van Didi Steen van @gfutrecht

en graffitikunstenaars. Deze 7 meter hoge, grauwe muur aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn wordt een kleurrijk kunstwerk.

.Lange tijd was het Kruisvaartkwartier (de Yard/Grindbak) een plek voor skaters en graffitikunstenaars. Deze zomer wordt de locatie echter afgesloten om het terrein geschikt te maken voor de bouw van 600 woningen. De graffiti-gedoogplek sloot eind 2018. De skaters hebben een tijdelijke locatie gekregen op het Jaarbeursplein. Voor de graffitikunstenaars was er nog geen alternatieve plek.

De fracties van PvdA, Student & Starter, D66 en Groenlinks drongen op 13 september 2018 door middel van mondelinge vragen aan op een alternatieve gedoogplek voor graffiti. Na sluiting van de Grindbak is actief gezocht naar een nieuwe geschikte locatie, samen met een aantal graffitikunstenaars.

We hebben een zeer geschikte locatie voor de nieuwe Utrechtse ‘hall of fame’ gevonden in de hoge muren van de Stadsbaantunnel aan het Berlijnplein. Vanaf augustus 2019 tot eind 2020 komen deze muren van wel 7 meter hoog tijdelijk beschikbaar voor graffiti en street art . De helft van de muur als gedoogplek, waar iedere graffitikunstenaar kan werken, en de andere helft van de muur voor het street art project van RAUM. De gerenommeerde kunstenaar Sokar Uno uit Berlijn heeft daar al een start gemaakt met de grootste muurschildering van Utrecht à 50 meter breed en 7 meter hoog.

Iedere stad met urban culture hoort een ‘hall of fame’ te hebben: een legale plek waar graffitikunstenaars in alle rust hun kunstwerken kunnen maken. Hoe beter het werk, hoe langer het ongemoeid gelaten wordt door de andere graffitikunstenaars. De voordelen van tijdelijke locaties is dat de eigenaar van de locatie in afwachting van een permanente bestemming het terrein tijdelijk ter beschikking kan stellen voor graffitikunst. Dit hoeft niets te kosten en brengt levendigheid en bekendheid in het gebied.

‘Meer ruimte voor urban culture is een belangrijk pijler in het actuele cultuurbeleid. Ik ben dan ook blij dat er voor deze groep kunstenaars een nieuwe locatie is gevonden’, aldus wethouder Anke Klein.

Foto: Gemeente Utrecht

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden