Vrijdag 18 oktober 2019

NIEUWS Nieuw begin voor basisschool De Klimroos na hectisch jaar

LEIDSCHE RIJN > Openbare basisschool de Klimroos slaat een nieuwe internationale weg in. De school in Leidsche Rijn gaat een samenwerking aan met de International School Utrecht en gaat echte wereldburgers afleveren. De samenwerking werd vandaag feestelijk gevierd op de eerste dag van het nieuwe schooljaar.

"We zijn nu meer internationaal gericht om een ingang te bieden voor de expats en voor de leerlingen van de International School die een plek nodig hebben hier in Utrecht", zegt schooldirecteur Joeri Baartscheer bij RTV Utrecht. Onderwijswethouder Anke Klein opende maandagochtend officieel het nieuwe jaar op het schoolplein, samen met de leerlingen.

LEEGLOOP

Met het feestje komt ook een einde aan een pittig jaar voor de school. Sinds vorig jaar deelt het namelijk een pand met de Islamitsche school Al Arqam, wat zorgde voor een leegloop van de Klimroos. Het leerlingenaantal liep snel terug van 150 naar 80. "Treurig", zegt Baartscheer, "Maar iedereen is vrij om zijn eigen school te kiezen."

Een aantal leerlingen vertrok naar de Al Arqam omdat ze islamitisch onderwijs wilden volgen en rond de dertig ouders hebben hun kind van school gehaald, omdat ze "geen toekomst zagen" op de Klimroos. Het afgelopen jaar was volgens directeur Baartscheer hectisch, maar de school is volgens hem nu wel klaar om "naar een nieuw profiel te gaan en verder goed samen te werken met de islamitische school".

De school is er volgens Baartscheer ook achtergekomen dat ze "sterk is in het bedienen van verschillende culturen" en mede daarom zijn ze naar de International School gestapt. "We halen de wereld in de school", aldus de directeur. "Dat betekent dat je niet alleen maar gericht bent op Nederland of Europa, maar we proberen de culturen die hier zijn met elkaar in verbinding te brengen." De lessen zijn trouwens wel gewoon in het Nederlands.

WERELDBURGER

De stad Utrecht telt zo'n 160 verschillende nationaliteiten en veel ouders zouden hun jonge kinderen volgens de Klimroos graag op een internationale school aanmelden. Door de samenwerking tussen ISUtrecht en De Klimroos hebben ze nu "een alternatieve keuze voor internationaal georiënteerd basisonderwijs, met Nederlands als voertaal".

Wethouder Anke Klein vindt het nieuwe profiel van de school wel "een goed idee". Ze zegt: "Als het ik goed heb begrepen gaat het over wereldburger worden en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen."

De school start nu met tachtig leerlingen, maar verwacht er de komende jaren wel meer bij te krijgen. Voor sommige moeders op het schoolplein hoeft dat niet perse en is het zo ook wel goed. "Het is perfect; meer aandacht voor mijn kind."

Foto: Ronald Correljé

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden