Zondag 15 december 2019

NIEUWS Singhet die Mare viert 50 jarig bestaan op zondag 29 september

DE MEERN > Het Rooms Katholiek gemengd zangkoor Singhet die Mare in De Meern is opgericht in september 1969 en bestaat nu dus 50 jaar. Dit halve eeuwfeest wordt gevierd op zondag 29 september om 09.30 uur in de Mariakerk in De Meern.

Het ontstaan van Singhet die Mare staat in nauw verband met het Tweede Vaticaans Concilie. In dat concilie werd bepaald dat niet het Latijn, maar de volkstaal de voertaal moest worden in de Rooms Katholieke Liturgie. Mgr. Dr. Hubertus Vaessen, in 1968 benoemd tot pastoor in de RK parochie in De Meern, is de grote stimulator geweest om een koor op te richten dat met Nederlandstalige zang de liturgie kan ondersteunen. In 1969 kreeg Ad Kerckhoff het verzoek hiermee te starten. Hij is tot 1992 dirigent van Singhet die Mare geweest. Toen nog duidelijk een koor van papa’s en mama’s.

Aanvankelijk heette het koor het “zaterdagavondkoor” Omstreeks die tijd mocht de toen nog bestaande zondagsplicht om de Eucharistie bij te wonen ook op zaterdagavond worden vervuld. Later heeft Gerard van Maarsseveen, toen voorzitter van het koor, de naam Singhet die Mare bedacht, een naam die zowel verwijst naar het uitzingen van de boodschap als naar de oude naam van De Meern.

Op dit moment is Vincent Doek de dirigent. Na de romanticus Ad Kerckhoff en de zeer precieze Cees Scharloo, dirigent van 1992 tot 2009, heeft Vincent tien jaar geleden de directie van Singhet die Mare op zich genomen. Vincent is nog steeds erg blij met de zangtechniek van het koor. En wat heel plezierig is, als het zo uitkomt wil Cees Scharloo graag invaller zijn.

Het koor telt op dit moment 40 leden en is meer en meer het koor van de opa’s en oma’s geworden. Er zijn zelfs leden die inmiddels ook 50 jaar lid zijn. Maar, zo horen we zowel van de dirigent als van uit de kerk, Singhet die Mare heeft nog steeds een heel goede koorklank. Dirigent en koorleden zijn erg blij met de positieve reacties die ze van parochianen krijgen.

Op 29 september zingt het koor om 09.30 uur in de Mariakerk in De Meern tijdens een feestelijke Liturgie waarin pastoor Martin Los voorgaat. Na de H. Mis is er in De Schalm gelegenheid het koor te feliciteren. Daarna wordt het feest in besloten kring voortgezet.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden