Vrijdag 18 oktober 2019

NIEUWS 25 zakken zwerfvuil in Harmelen

HARMELEN > De op zaterdag 14 september in Harmelen gehouden 2e opschoondag van dit jaar heeft 25 volle afvalzakken opgeleverd. Dat is minder dan de opbrengst van de in maart gehouden opschoondag en dat stemt de organisatie tot tevredenheid. Hoewel na de septembermarkt door de gemeente een veegronde is gehouden constateerden de deelnemers toch dat Harmelen duidelijk schoner wordt.

Na een motiverende toespraak van wethouder Arthur Bolderdijk togen zo’n 24 vrijwilligers aan het werk om Harmelen vrij te maken van zwerfvuil. Buiten de 24 mensen die vanaf het Dorpshuis vertrokken zijn er ook nog enkele bewoners die dit weekend op een ander tijdstip opgeruimd hebben.

Opvallend was dat dit keer vrij veel jongeren aan de actie deelnamen, een teken dat ook onder jongeren het besef leeft dat er veel rommel gemaakt wordt. De 8 jongere deelnemers, waarvan de jongste 4! jaar, waren enthousiast en dat geeft hoop voor de toekomst. Merkbaar is dat mensen zich meer bewust worden van het zwerfvuil en men schaamt zich minder om iets op te rapen en in een prullenbak te gooien.

Wel valt op dat er nog steeds veel peuken liggen op parkeerplaatsen en bij de bushaltes. En juist die peuken zijn lastig allemaal met een vuilknijper te verwijderen. Aan de suggestie vanuit het Dorpsplatform om bij wijze van proef een sigarettenputje bij een bushalte te plaatsen is door de gemeente tot dusver geen gevolg gegeven.

Een ander probleem is het aantal bonnetjes bij de supermarkten die men, na ze te hebben gecontroleerd, vaak gedachteloos uit de handen laat vallen.

Ook gooien sommige hondenbezitters de gevulde hondenpoepzakjes in de bosjes: onvoorstelbaar!

Een vorig jaar op het Kasteellaantje vernielde prullenbak is nog steeds niet vervangen, waardoor ter plekke vaak veel afval naast het bankje ligt.

Al met al toch een geslaagde dag, met prima weer, een goede sfeer en na afloop koffie met gebak in het gezellige Dorpshuis.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden