Vrijdag 18 oktober 2019

NIEUWS De wereld in Vleuten-Haarzuilens

Door Carla Wouterson

VLEUTEN > Vorig jaar zijn sociaal makelaar Bauke Spijkerman en vakfotograaf Frouke Ringenoldus, gestart met het project: ‘de wereld in Veldhuizen – de Balije’. Dit werd een succes en de dames hadden er zo’n plezier aan beleefd dat dit initiatief een vervolg kreeg en dit jaar ‘De wereld in Vleuten en Haarzuilens’ het licht zag.

Wat was eigenlijk de aanleiding van dit alles? Bauke en Frouke kwamen twee jaar geleden met elkaar in contact bij Wil in de Wijk en dat klikte meteen. Tijdens een aantal brainstormsessies zochten zij naar een antwoord op de vraag ‘Wat kunnen we organiseren voor mensen in de wijk, van alle leeftijden en culturen, om hen bij elkaar te brengen in het buurtcentrum?’ en zo vond de ‘geboorte‘ plaats ban het project ‘de wereld in…’ ‘We hebben afgesproken met Adil Chebli sociaal beheerder van De Pijler die vertelde dat mensen in de leeftijd van 40 – 45 jaar niet of nauwelijks in een buurtcentrum komen en dat moet veranderen.

Doel van het project is de sociale cohesie in de wijk aan te jagen zodat de bewoners begrip krijgen voor elkaar, hun leven, achtergrond en cultuur. Zo kan er meer inlevingsvermogen, contact en vertrouwen tussen de verschillende groepen ontstaan. Doel is mensen met elkaar te verbinden en hen het zelfvertrouwen te geven om samen leuke dingen te doen met als centrale plaats het buurtcentrum. Het achterliggende idee is om blijvende en langdurige contacten te ontwikkelen tussen de diverse buurtbewoners.

Er zijn interviews afgenomen en foto’s genomen van acht Nederlanders met een andere culturele achtergrond. Indrukwekkende gesprekken met een herkenbare lijn betreffende hun ervaringen in Nederland en in de wijk. Bauke: ‘Het leuke is dat we voor Vleuten-Haarzuilens ook bekende mensen uit Vleuten hebben geïnterviewd en een inwoner die er geboren en getogen is. De foto’s en interviews zijn verwerkt in een boekje en een kwartetspel. De bewoners van 4000 woningen in de wijk Vleuten-Haarzuilens krijgen de pakketten in de week van 23 september in de bus. Heb je hem niet ontvangen dan kan je een pakket komen halen in de Schakel of kom op 6 oktober naar de open dag in de Schakel, maak kennis met de geïnterviewde en neem gelijk een pakket mee. In de Schakel worden tot 15 oktober ook de foto’s van de geïnterviewden geëxposeerd.

Op 6 oktober is er in de Schakel vanaf 13.00 uur een open dag met als thema cultuur. Ook de geïnterviewden zijn aanwezig om over hun land en het project te vertellen. Verder zullen een aantal vaste gebruikers van De Schakel aanwezig zijn om te laten zien wat er zoal in de Schakel wordt georganiseerd. Iedereen is uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Tot 6 oktober!

Foto-onderschrift: Frouke Ringenoldus, Koos Mast,voorzitter Schakelraad, en Bauke Spijkerman

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden