Vrijdag 22 november 2019

NIEUWS Nieuw Utrechts Toneel genomineerd voor Grote Archeologieprijs

LEIDSCHE RIJN > Het Utrechtse Toneelgezelschap het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) heeft zich met de voorstelling Grens genomineerd voor de Grote Archeologieprijs. Deze landelijke prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het project dat het beste inspeelt op de presentatie van archeologie en het vertalen en verbeelden daarvan richting het publiek. De hele maand oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, kan je stemmen op jouw favoriet.

De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt eind oktober uitgereikt. Dit jaar alweer voor de vierde keer. De Grote Archeologie Prijs is dé prijs voor de publieksarcheologie. Projecten die op innovatieve, creatieve of inspirerende wijze de archeologie delen met groot publiek krijgen via de prijs een podium van waardering. Tegelijkertijd dient de prijs ook als inspiratiebron voor andere projecten om nieuwe ideeën op te doen over hoe mensen te inspireren met archeologie.

Theater en diner op de Limes

Met de theatervoorstelling Grens behaalde Het NUT een plek tussen de vier genomineerden.

Grens betreft de zesde zomervoorstelling op locatie - volgens vaste traditie van het gezelschap inclusief ontspannen diner - en haalde dit jaar een recordaantal bezoekers. De muzikale locatievoorstelling speelde op de Limes: de oude Romeinse grens die ooit de beschaving tegen de barbaren beschermde. Een grens die inmiddels onzichtbaar onder de huizen van de vinex door kronkelt. Hij verbindt de bewoners van Leidsche Rijn met het verleden, maar ook met elkaar. Precies op die lijn nam het publiek plaats. Om te kijken, te eten en te spreken, soms met elkaar en soms tegen elkaar.

Grens ging over de vraag wie “wij” zijn. Waar houdt wij op en begint de ander? Zijn wij lijnentrekkers of ontdekkingsreizigers? Bouwen we muren of bruggen? En waarom? Na afloop van de voorstelling deden alle toeschouwers, tezamen in het decor, zich te goed aan een bijzonder eigentijds drie gangen diner, geïnspireerd op de oude Romeinse keuken.

Breng je stem uit!

Stemmen kan nog t/m 25 oktober oktober via de website van de Grote Archeologieprijs: www.grotearcheologieprijs.nl. De prijsuitreiking is op zaterdag 26 oktober tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum.

Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel)

Het NUT is als wijkgezelschap van Leidsche Rijn diep verankerd in het Utrechtse culturele veld en bestormt vanaf hier de rest van Nederland. Met het publiek als actieve deelgenoot, gaan zij op openbare zoektocht naar antwoorden op hun vragen. Het NUT heeft een succesvolle traditie van zomervoorstellingen en spannende diners op bijzondere locaties in Leidsche Rijn. Eerder maakten ze Geluk, Weg, Geheim, De Denderende Tijd en Terug, naar De Kersentuin.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden