Zaterdag 23 november 2019

NIEUWS Leidsche Rijn leiden naar Blue Zone gezond leven

Door Dries van Dijk

LEIDSCHE RIJN > ‘Ik kon bijdragen aan het welzijn van anderen en mijn talenten inzetten; ik kreeg energie, omdat ik mocht doen, waar ik blij van word.’ En ‘ik kreeg hier een thuisgevoel.’ Enkele positieve reacties op de activiteiten van Wijkplatform Positieve Gezondheid InDeKernGezond tijdens hun 1e jaar. 2 november bestaat het IDKG 1 jaar.

Daar zijn ze heel positief over. IDKG telt haar zegeningen. Projectleiders Janine van der Duin en Sandra IJpma: ‘We tellen 25 wekelijkse vrijwilligers, 60 initiatiefnemers, die iets in dit centrum ondernemen en 35 workshops. Ook het ROC, het MBO en het Leidsche Rijn College kwamen naar het platform. Huisartsen uit Leidsche Rijn werken mee aan workshops en meetings.’ Workshops hebben connectie met Positieve Gezondheid. Een begrip wereldwijd, dat in een positieve levensstijl lijfelijke gezondheid en goed mentaal en geestelijk welbevinden combineert. Er bestaat op de wereld een aantal Blue Zones, waar een groot aantal mensen deze PG beleeft en een groot percentage gezond levende ouderen en jongeren kent. Europa is wat schraal op dit punt: alleen Sardinië en Griekenland kennen zo’n zone. Daarnaast Japan, Californië en Costa Rica. IDKG heeft als wens Leidsche Rijn toe te leiden naar zo’n Blue Zone-status. Leidsche Rijners zullen dan met positieve zorg de regie over hun eigen gezondheid en leefstijl in handen krijgen met laagdrempelige medisch zorg in 1e en 2e lijn bij de hand, maar veel minder nodig! ‘Inzicht, Overzicht en Uitzicht’ is het IDKG-motto voor de LR-bewoners, door zelfmanagement van je levensstijl, gericht op... De workshops in het wijkplatform zijn daarop gespitst. Dat varieert van Bekken(bodem)proef tot Positieve Ontspanning na je (werk)dag, Refresh your WRAP, hetgeen niet alleen op je voeding betrekking heeft. Het verbeteren van je levensstijl wordt aangenaam verpakt in bijvoorbeeld een Escaperoomspel over Positieve Gezondheid. Het centrum trekt telkens ook nieuwe initiatiefnemers en bezoekers, bijvoorbeeld delegaties uit Japan en IJsland, die een faam hebben op het gebied van Positieve Gezondheid.

Naast dit Blue Zone-streven wil IDKG ook financieel een gezonde toekomst. ‘Over een jaar financieel zelfvoorzienend’, klinkt het gezond uit Janine’s en Sandra’s mond. Hoe? ‘Nu steunt Lister ons financieel. Teams kunnen arrangementen Positieve Gezondheid bij ons boeken. Je kunt vriend van IDKG worden; we zoeken meer maatschappelijk partners en initiatiefnemers om op gezondheidsgebied mee te werken en we verhuren in ons centrum naast Jumbo Foodmarket sfeervolle zalen.’

Het IDKG wil graag op haar 1e verjaardag op 31 oktober om 10.00 en 14.00 uur de workshop Positieve Gezondheid kosteloos aanbieden. info en opgeven www.indekerngezond.nl.

Het team van professionele vrijwilligers, die het IDKG een jaar lang op poten heeft gezet.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden