Donderdag 21 november 2019

NIEUWS Utrechtse kerken brengen Sint Maarten-gedachte in de praktijk

UTRECHT > Een groot deel van de Utrechtse kerken houden de komende weken een actie om winterjassen in te zamelen voor dak- en thuislozen. Veel dak- en thuislozen hebben geen (goede) warme jas voor de wintermaanden. De actie komt extra gelegen, want de gemeente zit met de handen in het haar door de plotselinge toename van het aantal dak- en thuislozen. De actie is georganiseerd door de lokale ChristenUnie, een van de coalitiepartners. De actie start op 8 november, in het weekend van Sint Maarten. Deze heilige gaf de helft van zijn mantel aan een ander gaf die hem goed kon gebruiken.


Nijpende situatie

Nooit eerder zijn er zoveel dak- en thuislozen in Utrecht geweest. Juist daarom is het dit jaar belangrijk om warme kleding – en in het bijzonder zijn jassen schaars – in te zamelen. Onlangs stuurde wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie) over de ernst van de ontstane situatie een brandbrief naar het kabinet. “De situatie in de stad is nijpend. We doen onze uiterste best om iedereen op te vangen, maar de situatie kan niet zo blijven”, zegt ook Rachel Streefland, fractievoorzitter van de ChristenUnie Utrecht.

Hoop op veel jassen

Ageeth Weelink, werkzaam bij het Leger des Heils, hoopt dat heel veel kerken meedoen aan de stadsbrede actie en onderstreept dat de actie erg welkom is. “We kunnen deze jassen uitdelen aan mensen die in de opvang komen of die we ontmoeten op andere plekken. Wat is het fijn en mooi als we onze stadsgenoten op deze manier kunnen helpen.” In het weekend van 23 november – als de ChristenUnie haar partijcongres in de Utrechtse Jaarbeurs heeft – worden de jassen overgedragen aan het Leger des Heils. Zij verspreiden ze op verschillende locaties in de stad; locaties waar het Leger en andere organisaties opvang bieden.


De actie actief

Het inzamelen van de winterjassen door de kerken gebeurt in de maand november. Het startmoment is op 8 november, tijdens de viering 'Mantel van Sint Maarten' die kerken in de Domkerk houden. Daar kunnen al jassen worden ingeleverd. Na het weekend kunnen de jassen op meerdere locaties in de stad worden gebracht (deze locaties zijn te vinden op utrecht.christenunie.nl). Verschillende kerken laten op 10 november de oproep voor jassen in de ochtenddienst horen. De actie van de ChristenUnie helpt ook de jaarlijkse actie van het Straatpastoraat Utrecht. Elke december is er een cadeaumarkt in de Jacobikerk voor mensen die dak- of thuisloos zijn. Wieke de Wolff: “Het is dan mogelijk om warme winterkleding uit te zoeken.”

Kerken, maar ook andere communities, zijn van harte welkom om bij te dragen aan de inzamelactie. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar bestuur@utrecht.christenunie.nl.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden