Pastoor Ambting al aardig gewend
Pastoor Ambting al aardig gewend

Pastoor Ambting is al voorgegaan

Nieuws

Door Roberto Cancian

DE MEERN > Op 8 december is Peter Ambting in de Mariakerk in De Meern geïnstalleerd als nieuwe pastoor voor de Parochie Licht van Christus. Inmiddels is de pastoor ook al de mis voorgegaan. 

Pastoor Ambting heeft Martin Los opgevolgd die de afgelopen 34 jaar pastoraal actief was in De Meern en de laatste jaren ook in Vleuten. ‘Een ongewone en ook bijzondere start in de pandemie. Ik voel me zeer welkom, het is leerzaam maar ook lastig starten op deze manier. Je leert mensen minder snel kennen aangezien maar een beperkt deel van de gemeenschap mag komen in deze tijd ’, geeft pastoor Ambting aan. 

Doordat hij hier al enige tijd woont en wekelijks zijn voorganger ontmoette, heeft pastoor Ambting snel zijn draai gevonden. ‘Ik ben al dertien jaar priester en zie volop kansen en mogelijkheden. Er is sprake van een grote internationale gemeenschap. Mijn ervaring in Wisconsin (USA) komt goed van pas. Bovendien zijn er veel vrijwilligers, dat is geweldig. De 48-jarige Peter Ambting is priester van het aartsbisdom Utrecht en gewijd in 2008. Na zijn studie op de Faculteit voor Katholieke Theologie en het Ariënskonvikt in Utrecht werd hij in 2007 benoemd in Arnhem. 

Na drie jaar pastoraat in Arnhem werd hij benoemd als pastoor van Doetinchem en vanaf 2014 ook van de Oude IJsselstreek. ‘Naast het pastorale werk heeft hij zich in De Achterhoek beziggehouden met de reorganisatie van de parochies.’ In 2017 besloot Ambting te beproeven of het kloosterleven, waar hij al lang in geïnteresseerd was, daadwerkelijk iets voor hem was. Als Norbertijn in Wisconsin in de Verenigde Staten heeft hij een jaar noviciaat en drie jaar tijdelijke geloften doorlopen. Voor hij eeuwige geloften deed is hij teruggekomen naar het aartsbisdom Utrecht om in Vleuten en De Meern aan de slag te gaan. ‘Het isolement van deze tijd biedt ook mogelijkheden om bijvoorbeeld bijbel te lezen en ons te verdiepen in elkaar. Ik vraag me wel eens af hoe Jezus met de pandemie om zou zijn gegaan? Hij zou, denk ik, niet gaan demonstreren, maar de vragen naar een dieper niveau brengen. Hoe helpt deze pandemie je in je relaties met God en je medemensen? Het is juist nu enorm belangrijk om je naasten niet uit het oog te verliezen en te zorgen voor jong en oud.’ Iedere week ontmoet hij de Parochianen, het ingroeien gaat daardoor vanzelf. 

Op de vraag of hij nog wijze raad heeft meegekregen van zijn voorganger pastoor Los, geeft pastoor Ambting aan; ‘Zorgzaamheid en zichtbaarheid. Een mooie gedachte. Net als dat de Kerst een mooie tijd was om te starten. In Wisconsin heb ik ook online vieringen met wel duizend mensen gedaan. Het positieve en intense gevoel heb ik meegenomen van daar. Juist in deze tijd geeft religie hoop. Die hoop wil ik doorgeven aan iedereen.’

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws