Afbeelding

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Maarssenbroek op Lage Weide gesloopt

Nieuws

LAGE WIEDE > De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Maarssenbroek op Lage Weide van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zuiverde het afvalwater van zo’n 50.000 inwoners. In 2019 heeft de aangepaste en uitgebreide zuiveringsinstallatie in Leidsche Rijn de zuiveringstaak overgenomen. De installatie in aan de Sterrebaan is buiten bedrijf gesteld en wordt daarom gesloopt. De zuiveringstaak van de rwzi in Maarssen van waterschap Amstel, Gooi en Vecht is eveneens door Leidsche Rijn overgenomen.

Voordelen

Door de uitbreiding van rwzi Leidsche Rijn kan zowel het afvalwater van de rwzi Maarssenbroek als van de rwzi Maarssen in Leidsche Rijn worden gezuiverd. Daardoor kunnen deze twee installaties buiten gebruik worden genomen. De Stichtse Rijnlanden bespaart daarmee de renovatiekosten voor de oude rwzi Maarssenbroek. De samenvoeging van drie rwzi’s tot één installatie heeft meerdere voordelen. Niet alleen verbetert de waterkwaliteit in de Vecht door het verplaatsen van het lozingspunt van rwzi Maarssen naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Het centraal verwerken van het afvalwater van drie installaties resulteert bovendien in een aanzienlijke verlaging van de totale kosten van het zuiveren van afvalwater.

Duurzaamheid

Met het project geeft het waterschap invulling aan de eigen duurzaamheidsvisie om materialen her te gebruiken en energieneutraal te worden. De verwerking van slib op één installatie levert namelijk een besparing op in energieverbruik in vergelijking met verwerking op drie verschillende installaties. De zuivering bestaat grotendeels uit beton. Het beton wordt 100% gerecycled als bouwstof (vulstof nieuw beton).

Wanneer wordt er gesloopt?

Medio februari start aannemer Vlasman B.V. met de sloop van de oude zuivering. Ter voorbereiding op de sloop zijn bomen gekapt. Veel bomen hadden een matige conditie en waren ziek. Deze bomen stonden dicht tegen de te slopen constructies aan en zouden tijdens de sloopwerkzaamheden omvallen. Daarmee vormen ze een gevaar bij de uitvoering van de werkzaamheden. Het waterschap compenseert alle gevelde bomen met nieuwe aanplant op hetzelfde terrein. De sloopwerkzaamheden duren in zijn geheel ongeveer drie tot vier maanden. Na de sloop wordt op het terrein een loods met kantoordeel gebouwd en krijgt het terrein een nieuwe en groenere inrichting. De loods biedt ruimte voor materiaal voor het onderhoud van watergangen, sluizen, stuwen en dammen.

Hinderbeperking

De werkzaamheden kunnen overlast veroorzaken. De aannemer neemt maatregelen om overlast tot een minimum te beperken. Stofoverlast wordt tegengegaan door het vrijkomende puin continu te besproeien met water. Om geluids- en trillingsoverlast te beperken zet de aannemer de sloophamer voor het zware hak- en breekwerk zo min mogelijk in. Tot slot worden trillingen gemonitord. Er zijn voor de sloopwerkzaamheden geen wegafsluitingen nodig.

Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws