Afbeelding
Gemeente Utrecht/Jannes Linders.

Geheimzinnig kunstwerk nu te zien vanaf de Domtoren

Nieuws

UTRECHT > Ter ere van de restauratie van de Domtoren en Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft de Domtoren vanaf woensdag een extra spectaculair uitzicht. Vanaf grote hoogte zijn vier geheimen te ontrafelen. Het zijn kunstwerken van kunstenaar Krijn de Koning. Wethouder Eva Oosters (Cultuur) onthulde het geheel. Omwonenden en de wethouder waren de eersten die de vier werken vanaf de Domtoren konden bekijken. Vanaf nu kan iedereen genieten van dit extra spectaculaire uitzicht over de stad.

 In Park Lepelenburg, de Zadelstraat, het Janskerkhof en op het dak van Parkeergarage Springweg zijn geheimzinnige patronen te zien. Het is het werk van kunstenaar Krijn de Koning. Hij maakte in opdracht van de gemeente Utrecht enorme lijntekeningen. Ze vormen een soort raadsel dat vanaf de Domtoren zijn geheim prijsgeeft. Deze kunst, getiteld Enigma’s, is gemaakt omdat de Domtoren gerestaureerd wordt en vanwege Utrecht 900.

Vandaag begint in Park Lepelenburg de aanleg van het laatste deel van dit kunstwerk dat op vier verschillende locaties rondom de Domtoren te zien is. In het park wordt het meest prominente deel geplaatst; een kleurige 3D-lijnsculptuur van gekleurd metaal die als tekening in het gras verder gaat in witgeschilderde trottoirbanden. Dat levert vanuit het park een monumentaal, kleurrijk beeld op. Vanaf de Domtoren gezien vormen de balken een witte lijntekening van een toren, met daar bovenop een echte boom.

Beleving

Centraal in het ontwerp van kunstenaar Krijn de Koning staat het spelen met perspectief, hoogte en diepte. Hij liet zich inspireren door de verschillende lagen van de stad met zijn werfkelders en 112 meter hoge Dom.  

“Kunst prikkelt, verbindt en zet aan tot nadenken”, zegt wethouder Eva Oosters (Cultuur). “Ik ben blij met deze kunst in onze straten. Nu de Domtoren door de restauratie tijdelijk niet volledig zichtbaar is, biedt dit kunstwerk ons een nieuwe kijk op de toren en de stad. De patronen op de straat prikkelen onze verbeelding. En als je op de Domtoren staat valt alles samen en zie je de diepte zelfs. ”

Kom kunst kijken!

Vanaf 21 juli zijn de vier kunstwerken te zien vanaf het topje van de Domtoren. Bezoekers die met de bezoekerslift of een traprondleiding boeken, kunnen bovenaan de kunstwerken bekijken samen met een spectaculair uitzicht over de stad. Via Utrecht Marketing zijn er 100 gratis tickets te winnen (75 tickets voor de trap, 25 tickets voor de lift). Mensen die kans willen maken op gratis tickets kunnen meedoen met de winactie via de social media kanalen van de Domtoren (@domtorenutrecht).

De kunstenaar

Hoewel Krijn de Koning bekend staat als een ruimtelijk werkend kunstenaar is hij in eerste instantie een tekenaar. De fysieke omgeving vormt voor hem altijd de aanleiding voor zijn werk. Elementen ervan blijven zichtbaar binnen het spel dat de kunstenaar er vervolgens mee speelt. Het werk geeft het publiek nieuwe mogelijkheden om de plek te gebruiken en op een andere manier te bekijken en te beleven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws