Afbeelding
FOTO JAN J VAN DIJK

Protestantse kerkelijk centrum Tienhoven officieel geopend.

Nieuws

TIENHOVEN >  Zaterdag was het feest in Oud Maarsseveen / Tienhoven. Aan de Laan van Niftarlake werd die middag het Protestantse kerkelijk centrum Tienhoven officieel geopend. Het was een opening in verschillende fases. 

Na een verwelkoming met een drankje en een gebakje was het de voorzitter van de kerkenraad Harry Nieman die als eerste spreker het woord voerde van de bouw, gevolgd door Ds. Piet Vellekoop vaste consulent die dominee Marijke Gehrels predikant in Tienhoven verving door ziekte. Evert van Rooijen die als bouwcoördinator de vrijwilligers bedankte voor hun inzet bij de bouw en het kerkenwerk wat door moest gaan. De opening van het nieuwe Kerk centrum werd verricht door de twee oudste kerkleden van deze gemeente Henk en Gerrie Leeflang met het openen van de voordeur van de kerk. Ook net nieuwe bijgebouw achter de oude kerk werd geopend door het wegtrekken van het doek waar de nieuwe naam van het nieuw gebouwde Protestante kerkcentrum “De Akker” zichtbaar werd.

Nieman vertelde in een volle kerk met genodigde, gemeente leden dat we hier op het oudste plekje van Tienhoven staan en dat er in de zestiende eeuw al een kapel stond. Deze kapel is begin 1600 vervangen door deze kerk. Deze kerk heeft in de loop der jaren vele gedaantewisselingen ondergaan. Er heeft een koor aan dit gebouw vastgezeten met zijbeuken en het lijkt er ook op dat het gebouw korter is geweest.

In1800 was er een enorme brand, verschillende boerderijen gingen in vlammen op en ook de kerk werd getroffen. In 1813 was het gebouw weer hersteld en in 1925 is het oude kerkelijk centrum gebouwd.

In het nieuwe kerkelijk centrum is de eerste steen gelegd in 1925, van het oude kerkelijk centrum opnieuw ingemetseld. Beide gedenkstenen bevestigen de connectie met de ambachtsheren en -vrouwen van Tienhoven. Deze ambachtsheren en -vrouwen waren ook de heren en vrouwen van Gunterstein. Het wapen van Gunterstein staat boven hun kerkbank. Deze binding met Gunterstein wordt tot de dag van vandaag voortgezet en we hopen dat deze nog lang blijft bestaan. Vanaf 1600 zijn er dominees aan deze kerk verbonden. Hun namen staan op de borden links en rechts van de Guntersteinbank. Enkele straten in Tienhoven zijn vernoemd naar bekende dominees. Begin 1900 is er direct naast de kerk een grote pastorie gebouwd.

In 1978 is er een nieuwe vloer aangelegd en toen zijn ook de grafstenen verwijderd. De oude pastorie is in de zestiger jaren gesloopt en vervangen door een moderne systeem woning. In 2007 is het verbouwd en sinds 2008 in gebruik als gezondheidscentrum. In 2001 dacht de kerkenraad over restauratie van de kerk en de bouw van een nieuw kerkelijk centrum. De verwachting was namelijk dat de twee kerken, de hervormde en de gereformeerde zouden gaan fuseren en dan zou één kerkgebouw voldoende zijn.

In 2006 waren inmiddels de gereformeerde en hervormde kerk gefuseerd. De gereformeerde kerk met pastorie zouden gesloopt gaan worden en daarvoor in de plaats zouden woningen gebouwd gaan worden een plan dat door omwonende werd afgewezen.

De bouw zelf kwam echter niet van de grond, want het lukte maar niet om de Gereformeerde kerk te verkopen. In 2020 werd dan eindelijk de gereformeerde kerk verkocht en kwam er budget beschikbaar om de geplande plannen uit te voeren.

In zijn laatste woorden zegt Harry Nieman “Als straks de deuren opengaan kijkt u door de centrale hal naar de plas. Voor bruidsparen die de oude voordeur mogen gebruiken een schitterend plaatje.”

Henk en Gerrie Leeflang openen het Kerk centrum door het openen van de kerkdeur aan de Laan van Niftarlake. Foto Jan J. van Dijk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws