Afbeelding

GGD Utrecht Ervaren gezondheid sterker afgenomen bij mensen die moeite hebben met rondkomen

Nieuws

REGIO > 7 op de 10 mensen in Nederland ervaart de eigen gezondheid als goed of zeer goed. Dit is flink minder dan twee jaar geleden. Ook in de regio Utrecht zien we een daling. Bij mensen die moeite hebben met rondkomen is de ervaren gezondheid nog sterker gedaald. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022. Dit is een grootschalig vragenlijstonderzoek uitgevoerd in het najaar van 2022 onder bijna 365.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Carola Koper, directeur van GGD regio Utrecht: “We maken ons al langer zorgen over gezondheidsverschillen in de regio Utrecht. In het werk bij de GGD treffen wij regelmatig mensen die stress hebben om financiën. We zien in dit onderzoek opnieuw dat mensen die moeite hebben met rondkomen hun gezondheid als slechter ervaren. We besteden bij GGDrU daarom specifiek aandacht aan ‘gezond rondkomen’.”

 

Sterke schommelingen ervaren gezondheid

In 2020 ervaarde 81% van de inwoners in de regio Utrecht de gezondheid als (zeer) goed. In 2022 is dit gedaald naar 74%, dat is het laagste punt sinds 2012. Een mogelijke verklaring is dat mensen die zich in 2020 relatief gezond voelden hun gezondheid extra positief ervaarden in vergelijking met anderen die harder geraakt werden door de pandemie.

Slechtere gezondheid vooral gerelateerd aan rondkomen

In het algemeen gaat het minder goed met de gezondheid van inwoners die moeite hebben om rond te komen of laagopgeleiden. Van de groep die moeite heeft met rondkomen ervaart 5 op de 10 de eigen gezondheid als goed of zeer goed, terwijl dat gemiddeld geldt voor 7 op de 10 van de Nederlanders. Ook blijkt dat de gezondheid onder deze groep sterker is afgenomen ten opzichte van 2020 dan bij mensen zonder moeite met rondkomen.

Meer mensen hebben moeite met rondkomen

Mensen die moeite ervaren om rond te komen, ervaren dus meer problemen met hun gezondheid. Dit is een groep die aandacht verdient. Zeker omdat deze groep voor het eerst sinds jaren weer is gegroeid. Waar in 2020 in de regio Utrecht nog ongeveer 1 op de 9 inwoners van 18 jaar en ouder moeite had om rond te komen, gold dat in 2022 voor bijna 1 op de 6. Deze toename is waarschijnlijk te wijten aan de energiecrisis en hoge inflatie. Moeite met rondkomen komt vaker voor onder inwoners met een laag opleidingsniveau, jongere leeftijdsgroepen en inwoners van zeer stedelijke gebieden.

Carola Koper: “We ontvangen veel signalen van een verslechterde (mentale) gezondheid die gerelateerd is aan geldzorgen. Om hulp- en zorgverleners te ondersteunen bij het signaleren, bespreken en doorverwijzen bij geldzorgen hebben we vorig jaar de Wegwijzer bij geldstress uitgebracht.”

 

Over het onderzoek

De GGD’en voerden deze monitor uit in het kader van het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Hierbij wordt samengewerkt met GGD GHOR Nederland, het RIVM, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum; samen het Netwerk GOR. ZonMw is namens het ministerie van VWS opdrachtgever van de monitor. Het onderzoek is bedoeld om de fysieke en mentale gezondheidseffecten bij volwassenen en ouderen, tijdens en na de coronacrisis, inzichtelijk te maken. Resultaten van de monitor vormen een basis voor het adviseren en ondersteunen van lokale en regionale beleidsmakers en het ministerie van VWS bij beleidsvorming.

_______________________________________________

Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws