Afbeelding
RWS

Groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht; veel verkeershinder in 2024

Nieuws

REGIO > Rijkswaterstaat voert op de snelwegen rond Utrecht dit jaar een aantal grote onderhoudswerkzaamheden uit. Hiervoor zijn regelmatig afsluitingen nodig, met veel verkeershinder tot gevolg. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd en soms lange omleidingsroutes.

 

Werkzaamheden

De reeks werkzaamheden gaat vanaf begin maart van start met de vervanging van de verlichting in de Leidsche Rijntunnel (A2). Vanaf april volgt de vervanging van de stalen kabels (tuien) van de Galecopperbrug (A12). Daarna vernieuwen we het asfalt op de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn en op de A2 tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen. Op deze snelwegen voeren we tegelijk renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen. Daarnaast vindt er op delen van de A1 en A27 asfaltonderhoud plaats.

Weekendafsluitingen, minder en/of versmalde rijstroken

Al deze werkzaamheden veroorzaken veel verkeershinder voor weggebruikers met vaak afsluitingen in het weekend. Daarnaast rijdt het verkeer doordeweeks soms langere periodes over minder en/of versmalde rijstroken. Tijdens de werkzaamheden moeten weggebruikers rekening houden met extra reistijd en soms lange omleidingsroutes. Dat geldt in het bijzonder wanneer de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn dicht is.

Hinder beperken

De hinder voor weggebruikers probeert Rijkswaterstaat zoveel mogelijk te beperken door werk te combineren of alleen ’s nachts uit te voeren. Hoofdingenieur-directeur Midden-Nederland Eric Diepstraten: ‘Sommige werkzaamheden kunnen echter alleen veilig overdag worden uitgevoerd. Ook is werken overdag regelmatig nodig om het groot onderhoud tijdig af te kunnen ronden. Afsluitingen overdag plannen we wel zoveel mogelijk in het weekend, wanneer er minder verkeer op de weg is.’

Sluit niet aan in de file

Vanwege de verwachte hinder adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers – waar mogelijk – te reizen met het openbaar vervoer of de fiets. Of de autoreis rondom een afsluiting te plannen óf op een rustiger moment van de dag. Of anders een (extra) dag thuis te werken.

Meer werkzaamheden na 2024

Ook na 2024 staan er verschillende grote onderhoudswerkzaamheden gepland in de regio Utrecht. Zo worden de werkzaamheden aan de Galecopperbrug afgerond, start de verbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder en krijgt de A12 tussen knooppunt Lunetten en Veenendaal nieuw asfalt. Diepstraten: ‘We investeren de komende jaren dus veel in het onderhouden en verbeteren van de snelwegen rond Utrecht. Weggebruikers moeten daardoor voorlopig wel rekening blijven houden met verkeershinder. Dat is onvermijdelijk maar wel nodig, zodat de regio ook in de toekomst bereikbaar blijft.’

Meer informatie

Blijf op de hoogte van de laatste planning en alternatieve reisopties via Verkeersverwachtingen.nl. Of kijk op vanAnaarBeter.nl voor werkzaamheden op een specifieke route.

Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws