Zaterdag 21 september 2019

ONDERNEMEND Uitvaart regelen in omgeving Leidsche Rijn

LEIDSCHE RIJN > En dan moet je plotseling een uitvaart regelen in omgeving Leidsche Rijn. In een aantal dagen moet er heel veel geregeld worden. En dat terwijl je hoofd er niet naar staat. De uitvaartondernemer kan je veel werk uit handen nemen. Vaak is hij tijdens de emotionele dagen een baken van rust.


Eerst moet er aangifte van overlijden bij de gemeente gedaan worden

In eerste instantie zal – om toestemming te krijgen iemand te begraven of cremeren- aangifte van overlijden gedaan moeten worden bij de gemeente. Dit wordt doorgaans al gedaan door de uitvaartondernemer die bij je thuis is geweest. De uitvaartondernemer zal ook nagaan wat er allemaal geregeld is; is er een wensenlijst van de overledenen? Was er een uitvaartverzekering en was er sprake van een lidmaatschap van een uitvaartvereniging? Ook zal gekeken worden naar een testament of wilsbeschikking. Ook moet gekeken worden of er al iets is van een adressenlijst waar de rouwkaarten naar toe moeten. Uitvaartverzekeringen vergoeden een groot deel van de uitvaart voor nabestaanden.

Ook jij als nabestaande hebt je inbreng

Hoewel de uitvaartondernemer veel regelt heb je als nabestaanden ook inbreng en doe je alles wat in je macht ligt om de uitvaart bijzonder te laten worden. Vaak houden nabestaanden zich bezig met een tekst die iemand van de familie tijdens het afscheid wil voordragen en welke muziek er gedraaid moet worden. Muziek die bij de overledene past of waar speciale herinneringen aan bewaard worden. Verder dient de vraag gesteld te worden of er foto’s gemaakt worden. Ondertussen heeft de uitvaartondernemer de aula, het vervoer en de kist geregeld na ruggespraak met de nabestaanden.

Ook na de uitvaart wacht nog veel werk

Tijdens de uitvaart komen vaak hevige emoties los. Toch is het zaak te proberen je hoofd erbij te houden en te zorgen dat er iemand in je huis is. Het zal niet de eerste keer zijn dat juist tijdens een uitvaart ingebroken wordt in een woning van een van de nabestaanden. Na de uitvaart zit het werk er niet op. Zo moeten er vaak nog zaken rondom de betaalrekening van de overleden geregeld worden en moeten nog andere instanties geraadpleegd worden. Ook moeten verzekeringen opgezegd worden en regel je ook zaken als het opzeggen van e-mail en Facebook-accounts. Wij adviseren om altijd te gaan voor uitvaartverzekering vergelijken, iets dat gezien de kosten die eraan verbonden zijn heel erg verstandig is. Je wilt immers niet dat de nabestaanden opgezadeld worden met financiële problemen.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden