Zaterdag 21 september 2019

ONDERNEMEND Technici nog steeds moeilijk te vinden in Midden-Nederland

REGIO > Het aantal WW-uitkeringen in de regio Midden-Utrecht daalde in juni van dit jaar verder naar 11.636 (-2,0%). Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 3,2%. Het aantal WW-uitkeringen in de regio Midden-Utrecht aan werkzoekenden met een industrieel beroep is met ruim een vijfde afgenomen het afgelopen jaar. Op regionaal niveau gaat een op de twintig WW-uitkeringen naar technici. De werkgelegenheidsgroei in de industrie vlakt af als gevolg van de afname van exportmogelijkheden en personeelstekorten. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde factsheet industrie.


Ook in juni daling aantal WW-uitkeringen

Eind juni verstrekte UWV 11.636 WW-uitkeringen in de regio Midden-Utrecht. In juni nam het aantal WW-uitkeringen in de regio ten opzichte van mei af met 241 (-2,0%). Landelijk daalden de WW-uitkeringen met 3,2%. De grootste afname van uitkeringen deden zich voor in de bedrijfseconomische & administratieve beroepen, technische beroepen en bij commerciele beroepen.

In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in de regio Midden-Utrecht met 15,9%, oftewel 2.196 uitkeringen. In heel Nederland was de WW-daling 15,7%. Bij de bedrijfseconomische & administratieve beroepen, beroepen in de zorg & welzijn en technische beroepen daalden de uitkeringen het sterkst. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in juni 2019 in de regio Midden-Utrecht 2,4%. Dit is ruim onder het landelijk WW-percentage (2,7%).

5% regionale WW-uitkeringen naar technici

UWV verstrekte eind juni in de regio Midden-Utrecht 531 WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een industrieël beroep. Dat is 5% van de regionale WW-uitkeringen. Een jaar eerder waren dat nog 684 uitkeringen, oftewel een afname met 22% (-153 uitkeringen). Industriële bedrijven maken in vergelijking met andere sectoren relatief vaak gebruik van uitzendkrachten. Uit de landelijke factsheet Industrie die UWV vandaag uitbrengt, blijkt dat vier op tien mensen op uitzendbasis in de sector aan de slag is. De sector is gevoelig voor veranderingen van de conjunctuur en exportmogelijkheden.

Lichte daling industriele werkgelegenheid in 2019 - 2020

Industriële bedrijven hebben eind 2018 in de regio Midden-Utrecht zo’n 24.200 werknemers. Met een aandeel van 5% in de totale werkgelegenheid is de industrie regionaal minder sterk vertegenwoordigd dan landelijk (10%). De banengroei laat een lichte daling zien. UWV verwacht voor 2019 een daling van het aantal banen tot 24.160 en 23.900 banen voor 2020. Een haperende export en personeelstekorten spelen hierbij een rol. Bijna de helft van de werkenden in de industrie is aan de slag in een technische functie. Technologische ontwikkelingen zorgen over een langere periode voor een structureel dalende trend van de industriële werkgelegenheid. Het belang van denkwerk en sociale vaardigheden neemt toe ten opzichte van de meer fysieke taken, maar tegelijkertijd blijven technische basiskennis en vakvaardigheden belangrijk.

In de sector ervaart één op de vijf werkgevers belemmeringen door personeelstekort. In de regio Midden-Utrecht behoren tot de moeilijk vervulbare vacatures onder meer installateurs luchtbehandeling en koeltechniek, assemblagemonteurs werktuigbouw, automonteurs en elektriciëns en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden