Vrijdag 18 oktober 2019

ONDERNEMEND Zijn er subsidies voor het kopen van een elektrische fiets in Nederland?

REGIO > Elektrische fietsen mogen inmiddels wel een ware hype genoemd worden. Ouderen zijn al zeker fan van de tweewielers, maar jongere mensen maken er ook steeds vaker gebruik van. Een groot voordeel van de e-bikes is dat er een aantal subsidieregeling bestaan waardoor je goedkoper kan elektrisch fietsen. Dit geldt overigens niet voor iedereen, maar alleen voor de ondernemers in Nederland. Mensen in loondienst kunnen geen gebruik maken van zulke regelingen.

Stimulatie van de overheid

De Nederlandse overheid stimuleert maar al te graat het gebruik van elektrische vervoersmiddelen, maar zeker niet alleen de elektrische auto’s. Ook bij elektrische fietsen heb je fiscale voordelen. Deze regelingen gelden overigens alleen voor ondernemers, dus niet voor particulieren. Als je werkt in loondienst en een e-bike aanschaft dan val je dus helaas buiten de boot voor deze subsidies. De overheid hoopt dat voornamelijk bezorgers van pakketjes en eten gebruik gaan maken van een elektrische fiets of de snelle speed pedelec, waardoor ze hun scooter laten staan. Een e-bike is natuurlijk een stuk beter voor het milieu dan een scooter. Onder meer PostNL heeft al elektrische bakfietsen. Hierbij hebben ze nog wel een klein probleempje, want een fiets heeft natuurlijk geen dak. Als het regent dan worden de bezorgers dus nat. TNT Express heeft hier al een oplossing gevonden, hun elektrische fietsen hebben een overkapping zodat de bezorger ook droog blijft bij regenachtig weer. Natuurlijk zijn er in grote steden ook al fietstaxi’s met een dak, wat eigenlijk vergelijkbaar is aan de fietsen van TNT Express.


De subsidieregelingen van elektrische fietsen

Elektrische fiets kopen wordt in Nederland zeker aantrekkelijk gemaakt door de fiscale regelingen. De helft van de aanschafwaarde van de e-bike komt namelijk in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek, wat ook wel de MIA wordt genoemd. Gewone elektrische fietsen vallen in de categorie met 13,5 procent aftrek. Bovendien mag je de e-bike extra snel afschrijven. Deze subsidieregeling heeft de naam Vamil gekregen. In het jaar van het kopen van de fiets is het 75 procent minder waard. In het volgende jaar mag je de overige 25 procent afschrijven. Zulke afschrijvingen worden gezien als kosten waardoor het bedrijf minder winst maakt aangezien er belasting over betaald moet worden. Hiermee houdt het niet op, want je hebt ook nog de KIA, oftewel de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Met deze regeling worden ondernemers gestimuleerd om te investeren. Vaak mogen ondernemers 28 procent van de totale investering aftrekken

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden