Vrijdag 18 oktober 2019

ONDERNEMEND Internationaal Verhuis- en Transportbedrijf Van Haarlem bestaat 90 jaar

DE MEERN > Het begon allemaal in 1929 met de twee broers Wim en Hendrik. Er werden twee vrachtwagens gekocht en daarmee werd vis en groente vervoert voor de plaatselijke vis- en groentehandelaren. In 1937 werd de bedrijfsvoering verandert omdat de vishandelaren zelf hun transporten gingen uitvoeren. Wim besloot toen verder te gaan in de verhuizingen en Hendrik bleef in de groente. En zo is de basis gelegt voor W. van Haarlem Verhuisservice.

Ook voor het verhuisbedrijf moeilijke jaren zeker omdat de verhuiswagen werd ingevorderd door het Rode Kruis. Gelukkig mochten we gebruik maken van een andere verhuiswagen uit Utrecht om zo toch brood op de plank te krijgen.

Gelukkig ging het vanaf 1946-47 een stuk beter en werd er zelfs het 1e personeelslid aangenomen! En zo begon de groei van W. van Haarlem Verhuisservice.

De groei van het verhuisbedrijf zet door in de jaren 50 en daardoor kon er in 1958 een nieuwe verhuiswagen gekocht worden. Ook deze keer een Dodge, net als de allereerste wagen. Omdat de verhuizingen steeds groter werden, werd er ook een aanhanger gekocht. In de wijk Zuilen waren twee grote fabrieken gevestigd, Demka en het Werkspoor. Van Haarlem kreeg hier veel werk van. En na de bouw van de wijken Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht ging alles nog beter.

Naast het verhuizen gingen we ook steeds meer transporten verzorgen voor relaties. Ook de opslag werd steeds meer en zo werd de eerste ruimte gehuurd om de meubelopslag te plaatsen. Dit was bij Bakker Amsing ook in Zuilen. Ook wel bekend als het “Landje van Amsing”. Daarop volgde in 1965 de verhuizing naar een groter pand in De Meern, de plaats waar het bedrijf nu nog steeds gevestigd is.

In de jaren 70 veranderde het een en ander binnen Van Haarlem. Wim van Haarlem deed in 1972 een stapje terug. De rechtsvorm veranderde in een BV en de tweede generatie Ton, Wil en Fred vormde nu de directie. Ook gingen we steeds meer internationale verhuizingen verzorgen. Zelfs een keer naar Tunesië. Het computertijdperk diende zich aan en zo gingen wij voor verschillende klant computerapparatuur transporteren. Het pand in De Meern werd uitgebreid voor opslag en overslag.

De jaren 80 begonnen helaas minder leuk omdat Wim van Haarlem, oprichter van Van Haarlem, overleed. Hij wordt nog steeds herdacht als een bijzondere en hardwerkende man.

Volgende maand weer een nieuw stukje geschiedenis en binnenkort weer een “fleurige” winactie!

De jaren 90 staan voor de deur en ook zo de derde generatie van het bedrijf. De zoon van Wil en de zonen van Fred komen werken bij het bedrijf. In 2000 nemen zowel Wil als Ton afscheid van het bedrijf als DGA maar blijven nog wel aan als adviseurs voor enkele jaren. Vanaf nu bestaat de directie uit Fred en Bram, zoon van Fred. In deze periode is W. van Haarlem nog als één van de weinige zelfstandige familiebedrijven over in de regio Utrecht.

In maart 2000 verhuist het bedrijf naar Strijkviertel 15 in De Meern. Op deze locatie kan er voldaan worden aan de toenemende vraag naar opslagruimte in opslagcontainers. In 2006 wordt dan ook de eerste vrachtwagen met container chassis gekocht. Daarnaast wordt er nog investeert in eigen nieuwe opslagcontainers en worden de loodsen heringericht. In 2012 gaat het bedrijf volledig over naar Bram, de derde generatie

Helaas begint er in 2009 weer een crisis waar Van Haarlem in 2013 het meeste hinder van ondervindt. Het bedrijf moet inkrimpen en er vallen gedwongen ontslagen. De crisis houdt aan in Nederland en de woningbouw en verkoop stagneert verder. Dit zijn moeilijke tijden waarin zware beslissingen gemaakt moet worden. Begin 2015 vindt er een sanering plaats binnen Van Haarlem waardoor het bedrijf gelukkig voort kan bestaan. Eén van de gevolgen is dat Van Haarlem wederom gaat verhuizen. Wel binnen De Meern, naar een kleiner pand in oppervlakte, van 3700m2 naar 2200m2, maar een verdubbeling van kubieke meters. In het nieuwe pand kan Van Haarlem de lucht in want het nieuwe pand is wel 16 meter hoog. Het pand wordt door de verhuurder gebouwd geheel in overleg met Van Haarlem en naar gezamenlijke wensen. Resultaat een mooi en duurzaam pand geheel gericht op de toekomst, voorzien van een warmtepomp, dus geen gas meer, en zonnepanelen op het dak en met diverse mogelijkheden voor doorontwikkeling van het bedrijf.

Deze doorontwikkeling komt sneller dan verwacht. De huizenmarkt begint in 2017 weer aan te trekken en zo ook de vraag naar de dienstverlening van Van Haarlem. In de zomer van 2018 wordt een lang gekoesterde droom werkelijkheid en wordt er een bovenloopkraan geplaatst om zo te voorzien in de vraag van het plaatsen van meer opslagcontainers in de opslagloods. Een droom die sneller werkelijkheid werd dan verwacht.

Hoe de toekomst er verder uit ziet is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Het doel is er wel. Het voortbestaan van een zelfstandig familiebedrijf die particuliere klanten ontzorgt bij de verhuizing en de zakelijke klant voorziet in de vraag naar verhuizen en transport. En het volledig gevuld krijgen van de opslaglocatie met hierin als ultieme droom een rijdende stelling tot wel 12 meter hoog. Kortom nog genoeg om van te dromen en aan te werken.

Verhuisservice Van Haarlem

Damzigt 1

3454 PS De Meern

(030) 666 22 12

info@wvanhaarlem.nl

www.vanhaarlem.nl

90 jaar

Maar nu staat Van Haarlem stil bij het 90 jarige bestaan van dit mooie familiebedrijf die zijn ups en downs heeft gekend. Met gepaste trots wordt er teruggekeken en is Van Haarlem dankbaar voor iedereen die zich alle jaren hebben ingezet voor het bedrijf. Zonder hen had W. van Haarlem BV niet zolang kunnen bestaan.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden