Dinsdag 22 oktober 2019

ONDERNEMEND Veel meer mogelijk dan alleen een coole bril voor uw kind

LEIDSCHE RIJN > Kinderbrillen zijn “vet cool”, maar hoe werken hun ogen en waar moeten wij rekening mee houden? Tegen de vierde verjaardag heeft een kind de gezichtsscherpte welke die van een volwassene benadert. Als het kind 6 of 7 jaar oud is, is het gezichtsvermogen bijna tot volle ontwikkeling gekomen.Tegen de tijd dat een kind 8 of 9 jaar oud is, is het gezichtsveld zodanig ontwikkeld om te kunnen deelnemen in het verkeer.

Bij Reyer Lafeber the Optical Society, op de Parijsboulevard in Leidsche Rijn Centrum, worden alle kinderen door de orthoptist onderzocht. Orthoptie betekent letterlijk ‘recht kijken’. Als dit niet goed gaat kunnen klachten als dubbelzien, hoofdpijn of last bij het lezen ontstaan. Kinderen kunnen ook een lui oog of scheelzien ontwikkelen. Daarnaast kunnen kinderen bijziend zijn of worden. Bijziendheid is ook erfelijk bepaald. Uit diverse wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van bijziendheid ook afhangt van levensstijl. Kinderen besteden steeds meer tijd op mobiele telefoons en tablets. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt.

Om dichtbij goed te kunnen zien, moeten de oogspieren zich inspannen. Als kinderen langdurig dichtbij kijken, groeit de oogbal langer. Hier kleeft een groot nadeel aan: beelden in de verte worden juist onscherp. Kinderen die teveel dichtbij kijken, kunnen daardoor dus bijziend worden.

Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar de 20-20-2-regel: Na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden ver weg kijken en élke dag minstens 2 uur buiten zijn. Gelukkig helpt de wetenschap ook een handje. Speciale interventie contactlenzen zijn ontwikkeld om de verergering van bijziendheid bij kinderen zo veel mogelijk af te remmen met het doel om hoge bijziendheid op latere leeftijd te voorkomen. Dit heet myopie management. Myopie management is maatwerk. Iedere kind is anders en vraagt om een zeer goed afgewogen behandeling, hetzij het een stoere bril of juist (therapie) contactlenzen zijn. Voor kinderen hebben wij daarom een Kids-abonnement ontwikkeld, waarin alle oogzorg kan worden ondergebracht.

Tijdens de 4 x 4 kids weken, adviseren wij u graag over de beste zorg voor de ogen van uw kind.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden