wethouder Tymon de Weger
wethouder Tymon de Weger Liesbeth Dinnissen

Utrechtse regio’s trekken samen op voor opvang asielzoekers en statushouders

Nieuws

REGIO > Utrechtse gemeenten onderzoeken de komende maanden gezamenlijk welke vormen van opvang en huisvesting voor statushouders en asielzoekers het beste zijn om tot een snellere integratie te komen. De huidige situatie rond de extra instroom van asielzoekers naar Nederland maakt de zoektocht extra urgent. De resultaten van de verkenning worden gebundeld tot een voorstel naar het Rijk onder welke randvoorwaarden de gezamenlijke opgaven in de regio’s gerealiseerd kunnen worden. De gemeenten bekijken verschillende mogelijkheden en locaties in de provincie, en kijken daarbij ook naar meerwaarde voor andere woningzoekenden. Een van die mogelijkheden is een onderzoek naar een vernieuwend model van kleinschalige opvanglocaties voor asielzoekers, naast de bestaande gangbare grootschalige opvanglocaties.

Het Rijk heeft alle provincies in Nederland de opdracht gegeven om extra statushouders en asielzoekers op te vangen en een dak boven het hoofd te geven. De regio’s kiezen bij het uitvoeren van deze taken expliciet voor samenwerking. Om in gezamenlijkheid te kunnen optrekken is in opdracht van Provincie Utrecht en regio’s Utrecht en Amersfoort een provinciale kansenmaker aangesteld om het bid richting het Rijk te formuleren.

Ondanks de urgentie van het moment kiest de regio er nadrukkelijk voor om oplossingen te verkennen voor de middellange termijn. Dit zorgt voor een robuuster en flexibelere manier van opvangen, die kan meebewegen met groeiende of afnemende aantallen asielzoekers.

“Het gaat hier om mensen die noodgedwongen huis en haard moesten verlaten. Door samen te werken zijn wij beter in staat om te zorgen voor een snellere en betere opvang van asielzoekers en statushouders in de Nederlandse samenleving. Door er samen de schouders onder te zetten dragen we bij aan een betere toekomst voor mensen die veiligheid, zekerheid en onderdak zoeken in Nederland”, zegt wethouder Tymon de Weger van gemeente Woerden.

Kleinschalige opvanglocaties

In Nederland wordt gewerkt aan een flexibeler asielstelsel. Een van de onderdelen zijn regionale opvanglocaties. Asielzoekers die een grote kans maken op een verblijfsvergunning worden opgevangen in een regionale opvanglocatie, dichtbij de plek waar ze uiteindelijk komen te wonen. Het realiseren van meerwaarde voor de buurt en voor de bewoners staat daarbij centraal.

Regio Utrecht verkent samen met het COA de kansen en belemmeringen om dit soort opvanglocaties in de toekomst veel kleinschaliger vorm te geven. In plaats van de gangbare grootschalige locaties wordt gekeken naar een vernieuwend model waarbij meerdere kleine locaties, verspreid over de regio, onderling samenwerken. In totaal gaat het om ca. 120-150 asielzoekers. Daarbij wordt ook gekeken naar een mix met andere doelgroepen. Het COA geeft aan mee te willen werken aan deze verkenning.

Inburgering vanaf dag één
“We hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de huisvesting van kwetsbare doelgroepen, waaronder asielzoekers en statushouders. Integratie begint vanaf dag één, gewoon in de buurt, tussen andere inwoners. Meedoen in onze samenleving draagt bij aan een goede start, het versnelt het leren van de Nederlandse taal en het vinden van werk. We hebben een voorkeur voor flexibele woonruimte, naast de opvang van asielzoekers bieden we ook ruimte aan andere woningzoekenden in de gemeentes, zoals jongeren”, aldus wethouder Cees Taal van gemeente Vijfheerenlanden.

Kwaliteit en versneld toevoegen van woningen
De huisvesting van statushouders is een uitdaging in de al overspannen woningmarkt binnen de regio. Regio Utrecht zet voor deze huisvesting in op het versneld toevoegen van woningen en op zogeheten flexbouw, een type woningen dat snel te bouwen is, maar ook eenvoudig te verplaatsen is naar een andere plek als dat nodig is. Daarnaast wordt er gekeken naar het slimmer benutten van bestaande gebouwen of locaties. De regio’s zien kansen voor tijdelijke woonvormen en combinaties van statushouders met reguliere inwoners (al dan niet met een urgente woonvraag).

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws