Afbeelding
Provincie Utrecht

OV verandert vanaf 11 december: jouw mening telt!

Nieuws

REGIO > Wat vinden reizigers van de plannen voor het Utrechts openbaar vervoer in 2023? Voordat de nieuwe dienstregeling voor volgend jaar per 11 december een feit is, laat de provincie Utrecht samen met vervoerders U-OV en Syntus Utrecht reizigers aan het woord. Iedereen kan reageren: vul vóór 16 mei de enquêtes op internet in.

Het openbaar vervoer in de provincie Utrecht klimt langzaam maar zeker uit een diep dal. Nu er geen beperkingen meer zijn als gevolg van corona komen er steeds meer reizigers terug. Maar het zal nog geruime tijd duren voordat de bezetting van de bussen en trams terug is op het oorspronkelijke niveau. Uitbreiding van het aanbod is nu niet te betalen. Wel wil de provincie Utrecht vasthouden aan het huidige niveau en zo flexibel mogelijk inspelen op de behoeften van reizigers.

Met die uitgangspunten in gedachten hebben vervoerders U-OV en Syntus Utrecht voorstellen gemaakt voor het regionaal OV in 2023. Op sommige lijnen verandert de route en krijgt de reiziger een kortere reistijd. Er zijn ook voorstellen om bestemmingen beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer.

De belangrijkste voorstellen voor wijzigingen in de dienstregeling 2023 zijn.

U-OV

In de avonduren gaat opnieuw een vaste buslijn rijden naar Ameide (gemeente Vijfheerenlanden). Lijn 94 rijdt zeven dagen per week één keer per uur tussen Ameide en busstation Vianen Lekbrug, waar lijn 94 een directe aansluiting geeft op lijn 85 van/naar Utrecht.

Lijn 12 rijdt in Maarssen niet meer door de wijk Zandweg-Oostwaard. De reistijd wordt hierdoor verkort. Op de nieuwe route stopt lijn 12 extra bij de nieuwe halte Sweserengseweg aan de oostelijke rand van Zandweg-Oostwaard. Bij drie haltes in Zandweg-Oostwaard die vervallen als gevolg van de routewijziging kunnen reizigers gebruik gaan maken van U-flex, een bus die op afroep wordt besteld.

Kasteel De Haar wordt in het weekend weer bereikbaar met de bus. Daarvoor gaat lijn 111 overdag elk half uur rijden op de zaterdag en zondag, die de verbinding maakt tussen NS station Vleuten en Kasteel De Haar.

Op de Stadsbaan-Zuid wordt ter hoogte van Rijnvliet in Utrecht een nieuwe halte in gebruik genomen voor lijn 10 en 48. Rijnvliet krijgt zo een betere verbinding met Leidsche Rijn Centrum.

Als gevolg van werkzaamheden in Leidsche Rijn Centrum gaat lijn 28 een langdurige omleiding rijden tussen NS station Leidsche Rijn en halte Korianderstraat richting Vleuterweide.

De bussen op lijn 41 tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht gaan in de zomer en met de kerstvakantie tijdens de ochtendspits minder vaak rijden en bedienen de haltes dan elke 10 minuten.

In Odijk wijzigt de route van lijn 43. Tussen halte Rijnseweg en Odijk-Zuid wordt voortaan via de Singel-Noord en Singel-West gereden, in plaats van via de Esdoorn en Sint Nicolaaslaan.

Syntus Utrecht

De bussen op lijnen 126 en 130 krijgen in Wilnis en Mijdrecht een ingekorte route. Deze rijden vanaf Vinkeveen niet meer via Burg. Padmosweg, maar via de Industrieweg en Mijdrechtse Dwarsweg naar Mijdrecht Centrum. Dit levert een reistijdwinst op van 5 minuten per rit. Overlast van bussen op de oude route wordt hiermee beperkt en het bedrijventerrein en de nieuwe wijk De Maricken in Mijdrecht worden hiermee beter bereikbaar. De bespaarde tijd wordt gebruikt om andere bussen goed aan te laten sluiten en extra te laten rijden.

Op de nieuwe route worden de bushaltes verbeterd en de fietsenstallingen uitgebreid. De bussen op lijn 121 rijden wel via de Burg. Padmosweg, ook in het weekeinde. Met deze voorstellen sluit de vervoerder aan op de OV plannen van de gemeente De Ronde Venen.

Stadslijn 4 (Amersfoort CS - Kattenbroek) en 7 (Amersfoort CS - Amersfoort Vathorst NS) krijgen een aangepaste route om verlies aan reistijd in te halen en in verband met hinder die op de huidige route wordt ondervonden van het openbaar vervoer.

De dienstregeling van de Syntus bussen op de NS stations Woerden en Veenendaal De Klomp wordt aangepast om te zorgen voor een verbeterde aansluiting op de treinen.

De route van Syntus lijn 17 (Amersfoort CS - Leusden) in Leusden-Noord wordt aangepast vanwege toekomstige woningbouw in de omgeving.

Syntus Utrecht wil de route op buslijn 272 (Baarn - Soest - Utrecht Rijnsweerd - Utrecht Science Park) bij Soesterberg aanpassen. Gereden zal worden langs de halte Soesterberg-West in plaats van de halte P+R Soesterberg.

Reizigers zijn aan zet!

Voordat het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht medio september een besluit neemt over de plannen is de reiziger aan zet. U kunt de enquêtes vóór 16 mei invullen. Iedereen die reageert, zal door de provincie Utrecht op de hoogte worden gehouden van de uitkomsten en ontvangt zowel het definitieve vervoersplan als een samenvatting van alle reacties op de enquêtes. Behalve de reizigers worden ook de Utrechtse gemeenten en belangenorganisatie ROCOV geraadpleegd over de plannen voor de dienstregeling 2023.

Wilt u meedoen aan de enquêtes?

Vragenlijst van vervoerder U-OV externe linkVragenlijst van vervoerder Syntus Utrecht externe link

De concept-vervoerplannen van U-OV en Syntus Utrecht:

Concept-vervoerplan U-OV externe linkConcept-vervoerplan Syntus Utrecht externe link

Voor persinformatie:

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws