Maandag 16 september 2019

REGIO Opvoering toneelstuk van Belle van Zuylen

De absolute vrijheid of het gejij en gejou door Belle van Zuylen

REGIO > De Franse Revolutie brak uit om met name de macht van de adel en de geestelijkheid te beknotten ten gunste van het volk. Liberté, égalité, fraternité – vrijheid, gelijkheid, broederschap, dat was de boodschap. Vanwege deze égalité werd iedereen opeens citoyen of citoyenne – burger of burgeres genoemd. Geen gevouvoyeer meer, iedereen werd je en jij. Aangezien het theater op dat moment het p.r.-platform was bij uitstek om deze idealen uit te dragen schreef de Franse citoyen Dorvigny het toneelstuk La parfaite égalité ou les vous et les toi – De volkomen gelijkheid of het vouvoyeren of tutoyeren. Belle van Zuylen, een Nederlandse schrijfster geboren op Slot Zuylen, van zeer hoge adel, die alleen in het Frans schreef, kon het niet nalaten daar in 1794 een kritisch toneelstuk overheen te schrijven. La parfaite liberté ou les vous et les toi, want Belle van Zuylen hield bovenal van liberté en niet van leefregels die door de égalité werden opgelegd.

Waar citoyen Dorvigny enorme successen oogstte in het Théâtre National in Parijs, werd het stuk van Belle van Zuylen nooit opgevoerd. Het waren immers onzekere tijden voor de adel, niet alleen in Frankrijk, maar ook in Holland. Daar woedde de strijd tussen de Orangisten, de geprivilegieerden waaronder de adel, en de Patriotten, vertegenwoordigers van het volk. Belle van Zuylen, die na haar huwelijk als Isabelle de Charrière door het leven ging, woonde weliswaar in het relatief veilige Zwitserland, maar had zelf nog wel vooraanstaande, adellijke familieleden in Holland wonen.

Het Genootschap Belle van Zuylen vindt het de hoogste tijd om het toneelstuk alsnog op te laten voeren en wel in de vertaling van Carel Alphenaar. Op zaterdag 27 en zondag 28 mei vindt een matineevoorstelling plaats om 15:30 in het sfeervolle huistheater Première Parterre aan de Groot Hertoginnelaan 52, 2517 EJ in Den Haag, tel. 070 335 2696. Bekende acteurs en actrices, zoals Joop Keesmaat, Linda Moller, Anna Nicolai, Roelant Radier, Daan Weterings en Gepke Witteveen zullen in het stuk spelen. De kosten bedragen €27,50 per persoon, inclusief koffie/thee vooraf en borrel na de voorstelling.

Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar bij de penningmeester van het Genootschap Belle van Zuylen, Margriet Lacy, via mlacy@butler.edu.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden