Feldhasen in der Rammelzeit, Fruehjahr, April,
Feldhasen in der Rammelzeit, Fruehjahr, April, Michael Migos

Hazenjacht blijft gesloten in Utrecht, Limburg en Groningen Bodemprocedure nodig voor definitief oordeel

Nieuws

REGIO > De ministeriele regeling om de jacht op haas in Utrecht, Limburg en Groningen dit seizoen te sluiten blijft in stand. Dat is het oordeel van de voorzieningenrechter van het kort geding dat 10 oktober jl. plaatsvond. De Jagersvereniging, NOJG, FPG en andere betrokken partijen constateren  dat het nodig is om dit onderwerp voor te leggen aan de bodemrechter, die een meer kritische toets hanteert dan de voorzieningenrechter. De bodemprocedure wordt op korte termijn opgestart.

De tegenvallende uitspraak werkt niet door in de positie van de Jagersverenigingen in de bodemprocedure tegen de Staat. Hierin wordt de beslissing om de jacht op de haas en het konijn te sluiten en de gronden waarop dit is gebeurd aangevochten. In deze procedure wordt de rechter verzocht om een definitief oordeel te geven over de beoordelingsmethode, die moet worden gehanteerd bij het bepalen van de staat van instandhouding van haas en konijn. Deze procedure moet een eind maken aan de discussie of deze dieren nu wel of niet in hun voortbestaan worden bedreigd.

Veel vertrouwen in bodemprocedure
‘Teleurstellend’, zo noemt ook directeur van de Jagersvereniging, Willem Schimmelpenninck, de uitspraak. ‘Maar tegelijk niet geheel verrassend. We hielden er al rekening mee dat een voorzieningenrechter zich niet inhoudelijk zou uitlaten over de omstreden beoordelingsmethode voor het bepalen van de staat van instandhouding van hazen en de daarbij gemaakte cijfermatige fouten. We hebben veel vertrouwen in onze positie in de bodemprocedure. Hierin wordt de zaak letterlijk tot op de bodem uitgezocht. Daarin staan we heel sterk. Hazen zijn in Nederland helemaal niet in hun voortbestaan bedreigd. Er lopen minimaal meer dan 200.000 hazen over de akkers en de trend is de afgelopen twintig jaar nagenoeg stabiel en de meest recente jaren zelfs stijgend.’

Optimaliseren habitat
Ook gaat deze uitspraak voorbij aan het werk jagers verrichten bij het beschermen van diersoorten en het optimaliseren van de habitat van wildsoorten in hun veld. Denk hierbij aan het aanleggen van kruidenrijke akkerranden en het creëren van beschutte nest- en broedplaatsen. Daarnaast spelen jagers een belangrijke rol bij het redden van jonge wilde dieren in het maaiseizoen. De akkers en open velden zijn mede hierdoor juist de plekken waar hazen het best gedijen en het meest voorkomen.

<Einde persbericht>

Over de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is met 21.000 individuele leden en 280 lokale jagersverenigingen de belangenbehartiger van jagers en wildbeheereenheden. Zij werkt samen met alle partijen die zich verbonden voelen met verantwoord beheren en benutten van het Nederlandse landschap. Dit doet zij door stakeholders en publiek te voorzien van achtergrondinformatie en gegevens over de jacht en door samenwerking op thema’s. Het bureau van de vereniging heeft een afdeling ecologie, juridische zaken, belangenbehartiging, bedrijfsvoering en communicatie.

Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws