Afbeelding
Owner

Lanceringsevenement ‘Kennismaken met de wateropgaven in de provincie Utrecht’ Staat van Utrecht

Nieuws

Datum & tijd: Plaats in agenda

Locatie: Statenzaal, Huis voor de provincie

Het onderwerp water komt steeds meer in het nieuws. Bijvoorbeeld als het gaat om extra dijkversterkingen, dreigende drinkwatertekorten of het opvangen van regenwater in de eigen tuin en buurt. De nieuwe special van de Staat van Utrecht brengt de verschillende wateropgaven kort en krachtig in beeld voor de provincie Utrecht.

Ook voor diegenen voor wie het onderwerp nog nieuw is. Bijvoorbeeld geïnteresseerde inwoners of professionals die voor het eerst beroepsmatig met ‘water’ aan de slag gaan. Onderwerpen die onder andere langskomen zijn zeespiegelstijging, zoet watertekorten, bodemdaling, waterkwaliteitsvraagstukken, de taken van waterschappen, gemeenten en provincie en de nieuwe opgaven rond waterzuivering. Een belangrijke conclusie is dat er de afgelopen decennia een nieuw tijdperk van wateropgaven is aangebroken. Niet langer kunnen alle vraagstukken vooral door een kerngroep van waterdeskundigen worden opgelost.

De inzet van veel nieuwe groepen is nodig, zoals professionals op het gebied van ruimtelijke ordening, natuurbeheer en klimaatwetenschap, maar ook inwoners zelf.

Programma

Inloop (vanaf 12:30)Introductie (13:00 – 13:45) Onder leiding van dagvoorzitter Rolf Koops introduceert gedeputeerde Huib van Essen de Staat van Utrecht en vertelt wethouder Susanne Schilderman ons meer over de unieke rol van water in de gemeente Utrecht. Ingrid van Lieshout (projectleider Staat van Utrecht) zal de inhoud van de special kort toelichten.Inhoudelijke verdieping & dialoog (13:45 – 15:35) Na de introductie duiken we dieper het thema in. Peter Siegmund (KNMI) vertelt ons op een interactieve manier over de nieuwe klimaatscenario’s van het KNMI en wat deze betekenen voor water in de Provincie Utrecht. Na afloop is er ruimte voor vragen en discussie. Vervolgens zal Robert van Roijen (TU Delft) een presentatie geven over de innovaties in de waterstraat, onderdeel van de Green Village. Hij zal ons laten zien hoe we onze leefomgeving aan kunnen passen aan het veranderende klimaat en hoe we op deze manier droge voeten houden. Ook hier sluiten we af met een dialoog met de deelnemers in de Statenzaal. We sluiten het inhoudelijke programma af met nog twee prikkelende perspectieven. Gedeputeerde Has Bakker vertelt over de urgentie van het thema water binnen onze agenda’s. De titel van de presentatie van hoogheemraad Els Otterman (HDSR) is ‘dansen met water’. De oproep is dat we het water als onze (dans)partner moeten zien en daar waar nodig sturen of volgen. Afsluiting (15:35– 15:50) We sluiten de lancering officieel af met illustraties van Luuk Poorthuis, die de lancering visueel voor ons samenvat. In de foyer is na afloop nog gelegenheid elkaar te spreken bij een drankje. In de foyer bevinden zich ook diverse presentatiematerialen van verschillende waterbeheerders in de provincie Utrecht.

Aanmelden

Het evenement is zowel fysiek als online te volgen. Wilt u de bijeenkomst fysiek bijwonen? Meld u dan aan via deze link  externe link. Als u liever digitaal aansluit, ontvangt u van tevoren een link naar de livestream. Meld u dan aan via deze link 

Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Vrije tijd
Afbeelding
Kasteel Loenersloot bruist op de Dag van het Kasteel Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws