Provincie en 21 Utrechtse gemeenten starten het Energie Diensten Centrum (EDC)
Provincie en 21 Utrechtse gemeenten starten het Energie Diensten Centrum (EDC) Provincie Utrecht

Provincie en gemeenten werken samen om woningen te verduurzamen

Nieuws

REGIO >  Eenentwintig Utrechtse gemeenten en de provincie Utrecht zijn het Energie Diensten Centrum (EDC) gestart. Het EDC zal de gemeenten helpen om snellere en betere stappen te zetten voor het verduurzamen van hun woningvoorraad. Dankzij het EDC kunnen zij particuliere woningeigenaren in hun gemeente beter ondersteunen bij het verduurzamen. De provincie en de gemeenten tekenden op woensdag 7 februari 2024 de samenwerkingsovereenkomst.

Gedeputeerde Huib van Essen: “Energie besparen, en dus het verduurzamen van woningen vermindert het verbruik van aardgas, zorgt voor een lagere energierekening en draagt bij aan de klimaataanpak. We zien dat het verduurzamen van de woningvoorraad een grote inspanning vraagt van de gemeenten. Om hen te ondersteunen hebben we het initiatief genomen voor dit Energie Diensten Centrum dat we nu gezamenlijk hebben opgericht. Gemeenten kunnen hiermee profiteren van elkaars expertise en kennis. Zo hoeft een gemeente bijvoorbeeld niet opnieuw het wiel uit te vinden als een andere gemeente al veel ervaring heeft met een bepaalde aanpak. Dat bespaart mankracht en geld. Op deze manier kan met een vergelijkbare investering meer woningen worden verduurzaamd.”

Wat doet het Energie Diensten Centrum

Dit Energie Diensten Centrum (EDC) is dé plek waar deelnemende gemeenten kennis, ervaring, data, tools en middelen kunnen delen. Denk aan succesvolle aanpakken, geleerde lessen, rapporten en informatiemateriaal. Het EDC kan ook optreden als penvoerder bij gezamenlijke inkoop, subsidieaanvragen en het afsluiten van contracten met marktpartijen. Bijvoorbeeld met marktpartijen die een lokale isolatieaanpak kunnen uitvoeren of die medewerkers beschikbaar stellen om gemeenten te ondersteunen. Ook het gezamenlijk inkopen van data, tools en (ICT-)systemen behoort tot de mogelijkheden. Ook lokale energie-initiatieven kunnen via de deelnemende gemeenten op termijn profiteren van het EDC.

Het eerste wapenfeit van het EDC is een aanbestedingstraject voor meerjarige collectieve ontzorging van huiseigenaren. Hieraan doen 11 gemeenten en de provincie mee. Zij nemen gezamenlijk één organisatie in de arm, die huiseigenaren de komende vier tot zes jaar helpt hun woningen te isoleren. De aanbesteding is op 4 februari gepubliceerd op TenderNed.

Deelnemers aan het Energie Diensten Centrum

Er zijn nu 21 gemeenten in de provincie die de samenwerkingsovereenkomst hebben getekend. Dat zijn de gemeenten Amersfoort, Baarn, De Bilt, Bunnik, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Stichtse Vecht, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist. Andere gemeenten in de provincie die nog mee willen doen, zijn natuurlijk van harte welkom. Zij kunnen contact opnemen via www.energiedienstencentrum.nl  externe link. Daar is ook meer informatie te vinden over het EDC.

Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws