Maandag 22 oktober 2018

REGIO Baltsende kraanvogels in Tienhoven

TIENHOVEN > Onlangs hebben vijf kraanvogels een tussenstop gemaakt nabij de Tienhovense plassen. Baltsgedrag van deze sierlijke vogels deed Natuurmonumenten hopen op een broedgeval van deze zeldzame soort. Helaas zijn ze weer verder getrokken, maar het biedt hoop voor de toekomst.

De afgelopen jaren hebben de provincie Utrecht en Natuurmonumenten veel nieuwe natuur ontwikkeld in de Taartpunt en Oostelijke binnenpolder van Tienhoven. Dit gebied behoort tot het Natura2000-gebied Oostelijke Vechtplassen Utrecht. Het doel was om de achteruitgang van biodiversiteit te keren. Het waterpeil is daarom verhoogd en er is grond afgegraven. Hierdoor kan het schone grondwater weer voor bijzondere planten en dieren in het gebied zorgen. De kraanvogels voelden zich blijkbaar meteen aangetrokken tot dit natuurgebied en zijn er half april neergestreken. “Broedende kraanvogels in de polder van Tienhoven zou een kroon zijn op ons werk” vertelt boswachter Warner Reinink van Natuurmonumenten. “Maar ook op hun verblijf van enkele weken zijn we al ontzettend trots!”

Kraanvogels broeden in natte gebieden met voldoende rust. Er zijn maar enkele broedlocaties van kraanvogels bekend in Nederland, waaronder het Fochteloërveen in Drenthe. In Duitsland zijn meer broedlocaties van deze ‘boodschapper van geluk’ bekend.

Foto: Natuurmonumenten, Moniek Rozemeijer

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden