Maandag 21 januari 2019

REGIO Noodkering moet Naardermeer beschermen tegen zout water door droogte

REGIO > Op donderdag 9 augustus is in de Muidertrekvaart een noodkering geplaatst. Door de aanhoudende droogte is er op dit moment een watertekort. Een van de gevolgen is dat er brak (zout) water vanuit IJmuiden via het Noordzeekanaal landinwaarts stroomt. Dit zoutige water bevindt zich ook ter hoogte van de Muidertrekvaart in Muiden. Om te voorkomen dat dit zoutige water richting het natuurgebied Naardermeer stroomt, heeft Waternet in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een noodkering in de Muidertrekvaart geplaatst.

Het zoutige water heeft tijdens droge periodes negatief effect op landbouwgrond en op het ecosysteem: het kan leiden tot vissterfte en het afsterven van water- en oeverplanten. Om te voorkomen dat het zoute water naar het kwetsbare natuurgebied in het Naardermeer stroomt en daar schade aanricht aan de bijzondere planten en dieren, is er vandaag in de Muidertrekvaart een noodkering geplaatst. Daardoor stroomt het zoute water niet verder dit kwetsbare gebied in.

De noodkering is geplaatst ter hoogte van de Penbrug, aan de Pampusweg in Muiden. Het gaat hier om een bestaande noodkering die bestaat uit schotbalken. De schotbalken zijn nu in de kering geplaatst. De noodkering wordt voor het eerst in zeer lange tijd weer ingezet, maar deze keer voor het eerst gebruikt in verband met de maatregelen rond droogte.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden