Zaterdag 21 september 2019

REGIO Nominatiedossier Hollandse Waterlinies naar UNESCO

Foto: Provincie Utrecht

REGIO > Maandag is in Parijs het nominatiedossier Hollandse Waterlinies aangeboden bij UNESCO. Bij het aanbieden zijn gedeputeerde Josan Meijers van Gelderland en gedeputeerde Joke Geldhof van Noord-Holland aanwezig. De Hollandse Waterlinies wordt gevormd door het reeds bestaande Werelderfgoed Stelling van Amsterdam en de voorgestelde uitbreiding met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen vormen zij een uniek en compleet monument van verdediging van het land met water als bondgenoot.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft als toekomstig Werelderfgoed een mooie aanvulling op de unieke waarde van de Stelling van Amsterdam. De beide linies vormden in het verleden één verdedigingslinie die bedoeld was om het bestuurlijke en economische hart van Nederland te beschermen tegen vijandelijke legers. De Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt het begin van het verhaal van de complete ontwikkeling van de beide linies. Samen laten de linies de transitie van bouwen met baksteen naar betonbouw zien, het Nederlands vernuft op het gebied van watermanagement en het is nu ook nog een groot open landschap aan de rand van de Randstad.

Werelderfgoedstatus

De Werelderfgoedstatus onderstreept en bevestigt de betekenis van dit unieke erfgoed en daarmee de betekenis voor de landschappelijke en ruimtelijke kwaliteit in ons land. Het biedt daarnaast economische en maatschappelijke kansen, de mogelijkheden om meer (internationale) bezoekers naar het gebied te trekken en de mogelijkheden om de exploitatie van het gehele erfgoed te bestendigen en de beleving te vergroten.

Gezamelijke toekomst

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie hebben een gezamenlijk verleden én een gezamenlijke toekomst als één Werelderfgoed; de Hollandse Waterlinies. In 1996 werd de Stelling van Amsterdam door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst. In juni 2014 besloot het Rijk om de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de voorlopige nominatie lijst voor UNESCO Werelderfgoed te zetten, als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Na een jarenlange samenwerking tussen de vier linieprovincies (Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant) en het Rijk is het aanbieden bij UNESCO een zeer belangrijke stap in het nominatieproces. Op zijn vroegst hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie zomer 2020 door UNESCO aangewezen te worden als Werelderfgoed, daarmee is het UNESCO-Werelderfgoed Hollandse Waterlinies dan een feit.

Hollandse Waterlinies in Utrecht

De provincie Utrecht zorgt er samen met haar partners voor om dit unieke waterliniegebied toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor inwoners en recreanten. Veel forten zijn inmiddels opgeknapt, opengesteld en er worden diverse activiteiten georganiseerd. Ook zijn er verschillende wandel- en fietsroutes, arrangementen en rondleidingen op forten, zodat iedereen op zijn eigen manier het verhaal en het waterlinielandschap kan ontdekken. Het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten mag zeker in dit rijtje niet ontbreken. Meer informatie is te vinden op www.nieuwehollandsewaterlinie.nl en www.waterliniemuseum.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden