Maandag 16 september 2019

REGIO Prinses Beatrix opent 3e kolk Prinses Beatrixsluis

NIEUWEGEIN > Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix heeft op 6 februari 2019 de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis geopend in bijzijn van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Met het luiden van een scheepsbel markeerde zij het einde van een bouwperiode van 2,5 jaar en gaf zij het startsein voor de eerste officiële schutting van schepen door de nieuwe kolk.

Om de 3e kolk officieel te openen, luidde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bij het buitenhoofd van de 3e kolk een scheepsbel. Daarna schoot een grote strik los, schoof de roldeur opzij en gingen de scheepslichten op groen. Wat volgde was een feestelijke parade van schepen die door de geopende kolk werden geschut.

Vlootschouw

De vlootschouw illustreerde de schaalvergroting in de binnenvaart. Als eerste voer de RWS 59 ir. Josephus Jitta naar binnen, vernoemd naar de architect van de monumentale dubbele schutsluis. Toen volgde de Terra Nova, een historisch schip uit de jaren 30 ten tijde van de oorspronkelijke aanleg van de Prinses Beatrixsluis. Als derde voer Time is Money, een parlevinker die schippersvrouwen van hun boodschappen voorzag, de 3e kolk in. Het vierde schip was de Antonie, een modern schip van 110 m uit Vreeswijk. De Vlissingen van 135 m lengte, sloot de rij en geeft de huidige maat van schepen aan.

Objecten Nieuwe Hollandse Waterlinie verplaatst

Monumentale overblijfselen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) zijn verplaatst om de verbreding van het Lekkanaal mogelijk te maken. De 1,2 miljoen kilo (!) wegende kazemat Vreeswijk-Oost bij de Prinses Beatrixsluis is bijvoorbeeld 150 meter oostwaarts verschoven. Daarnaast hebben ook andere objecten van de NHW plaats gemaakt voor de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis: twee andere kazematten, een sluisje, een duikerhoofd en een palengroep. Ze zijn op hun nieuwe plek weer onderdeel van de geschiedenis in het landschap. De NHW staat op de nominatielijst voor UNESCO-werelderfgoed.

Enthousiast publiek

Publiek kon getuige zijn. Zelfs in de kou zorgden ongeveer 600 bezoekers aan de overkant van de kolk voor een warm welkom van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix en een feestelijke sfeer. Er was veel enthousiasme. ‘Ik hoopte al heel lang dat Prinses Beatrix de 3e kolk zou komen openen. Dat ze er echt is, vind ik machtig mooi’, vertelde een vergulde bezoeker.

Duizelingwekkende cijfers

Met de officiële opening komt een einde aan een periode van 2,5 jaar bouw. De cijfers zijn duizelingwekkend. De twee sluishoofden zijn ieder 30x60 m. Elk sluishoofd bevat twee sluisdeuren die ieder 490.000 kilo wegen en 28 m breed, 14 m hoog en 6,25 m dik zijn. In de 3e kolk is 44.875 m3 beton en 17.900 ton wapening verwerkt. Om ruimte voor de 3e kolk en manoeuvreerruimte voor schepen te maken, is het Lekkanaal verbreed. Ten noorden van de sluis is het kanaal tussen de 40 en 90 m breder geworden en zijn 11 extra ligplaatsen gecreëerd. Ten zuiden van de sluis is het kanaal met maximaal 105 m verbreed. Voor de volledige verbreding is 2 miljoen m3 materiaal ontgraven.

Geleidelijke openstelling en het vervolg

In de komende weken wordt de kolk geleidelijk opengesteld. Op deze wijze kunnen nog enkele puntjes op de i worden gezet. Tot 4 maart 2019 zijn de andere twee sluiskolken ook in bedrijf, zodat er altijd meerdere kolken beschikbaar zijn voor de scheepvaart. Vanaf 4 maart tot de zomer van 2019 worden de bestaande kolken en het oude sluiscomplex gerenoveerd en wordt het Lekkanaal verder verdiept. In die periode kunnen grotere schepen alleen worden toegelaten tot de 3e kolk met ontheffing. In het najaar van 2019 zijn ook alle onderhoudswerkzaamheden die nog worden uitgevoerd aan het complex afgerond en zijn alle drie de kolken weer volledig in gebruik.

Foto: Provincie Utrecht

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden