Zondag 17 november 2019

REGIO Geluidenjagers HKU openen met Remix Zuilen zelfgebouwde opnamestudio in lokale bibliotheek

Julius van IJperen en Eefje van den Brink op geluidenjacht
Foto: HKU

ZUILEN > Zo' n anderhalve maand lang hebben examenkandidaten Eefje van den Brink en Julius van IJperen van HKU Muziek en Technologie gejaagd op typische geluiden uit de Utrechtse wijk Zuilen. Het doel: muziek maken met deze samples voor de opening van een zelfgebouwde opnamestudio in de lokale bibliotheek. En het is gelukt! Op zaterdag 16 februari vanaf 14:00 uur brengen ze samen met de Zuilense producer Tantu Beats 'Remix: Zuilen' ten gehore en openen Eefje en Julius de mobiele studio in Bibliotheek Zuilen aan de Zwanenvechtlaan 4 in Utrecht.

De opnamestudio in de bibliotheek is bedoeld voor bewoners uit de wijk. Ze kunnen er zelf muziek in opnemen of beats produceren. Natuurlijk is ook de Zuilense audioverzameling van de studenten beschikbaar voor gebruik. Met microfoons en opnameapparatuur zijn ze vanaf begin januari de straat op gegaan om typerende geluiden van de wijk te vinden en vast te leggen. Van ceremonies in de boeddhistische tempel en de kippen in het Julianapark tot rock 'n' roll uit de Elvis Corner: het wordt 16 februari allemaal gebruikt in een live muziekoptreden van Tantu Beats en de studenten in de bibliotheek.

Studiorijbewijs

Naast hun geluidenjacht hebben Eefje en Julius de afgelopen maanden gesleuteld aan een mobiele opnamestudio, die ze na de performance zelf openen. Vanaf vrijdag 22 februari kunnen geïnteresseerden in een korte training hun 'studiorijbewijs' halen, waarna ze vrij gebruik mogen maken van de ruimte. 'We hopen vooral de jongeren uit de wijk op een nieuwe manier te betrekken bij de bibliotheek', licht Corina van Steeg van de Bibliotheek Utrecht toe. 'We geven hen graag de mogelijkheid om creatief bezig te zijn.' Als de studio een succes is, overwegen Bibliotheek Utrecht en HKU een vervolgproject in een andere vestiging te starten.

Programma Remix Zuilen, 16 februari 2019 in Bibliotheek Zuilen

14.00 - 14.10 uur Inloop

14.10 - 14.15 uur Muziek Tantu Beats

14.15 - 14.20 uur Speech Ton van Vlimmeren, directeur de Bibliotheek Utrecht

14.20 - 14.25 uur Speech Roelof Bleker, voorzitter College van Bestuur HKU

14.25 - 14.30 uur Video totstandkoming 'Remix Zuilen'

14.30 - 14.45 uur Het eindresultaat: live performance 'Remix Zuilen' Tantu Beats

14.45 - 14.50 uur Opening opnamestudio door Eefje van den Brink en Julius van IJperen

14.50 - 16.30 uur Mogelijkheid om gebruik te maken van de studio

Maker in de Bibliotheek

'Remix Zuilen' is één van de vele projecten waarin HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Bibliotheek Utrecht de komende jaren met elkaar samenwerken. Afgelopen najaar tekenden zij de overeenkomst 'Maker in de Bibliotheek', waarin zij onder meer afspraken hebben gemaakt gezamenlijk op zoek te gaan naar nieuwe manieren om mensen te interesseren voor en te betrekken bij de bibliotheek. Dit sluit perfect aan bij het streven van HKU en de Bibliotheek Utrecht om voortdurend creatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke veranderingen en uitdagingen. De verhuizing van de Centrale Bibliotheek naar het voormalige Postkantoor aan de Neude in 2020 is een belangrijke gelegenheid voor beide partijen om nu al met die toekomst bezig te zijn.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden