Maandag 23 september 2019

REGIO De weidevogels komen er weer aan! Komt u ook helpen om ze te beschermen?

REGIO > De lente komt eraan! In De Ronde Venen zijn ze zich al aan het voorbereiden op het voorjaar en het weidevogelbeschermingsseizoen! De weidevogels horen bij ons Nederlandse landschap, ze horen bij het voorjaar. Geniet u ieder voorjaar ook van de roep van de grutto en de duikvluchten van de kievit? Om de weidevogels te helpen bij het overleven in ons drukke landschap zetten honderden Utrechtse vrijwilligers zich in. Ook u kunt een bijdrage leveren om deze cultuurvogels te behouden. Want er zijn nog nieuwe vrijwilligers nodig. Op 6 maart a.s. is er een startbijeenkomst bij IVN De Ronde Venen & Uithoorn.


Wat doet een weidevogelbeschermer?

Als weidevogelvrijwilliger leert u de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leert u waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met 2 stokken. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daardoor kunnen meer weidevogels overleven.

IVN De Ronde Venen & Uithoorn heeft als werkgebied Amsterdam, Mijdrecht, Vinkeveen, Uithoorn, Abcoude, Baambrugge, Wilnis, Breukelen. Vanaf eind maart tot in juni beschermt u de nesten. En houdt u in de gaten hoe het met de jonge vogels gaat. In deze periode bent u 4 uur per week in het veld om de nesten te zoeken, meestal in kleine groepjes.

Aanmelden startavond

Heeft u nog geen ervaring? Geen enkel probleem. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen voor beginnende weidevogelvrijwilligers. Via de lokale weidevogelgroep kunt u aangemeld worden. Ook krijgt u begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer als u het veld in gaat.

Heeft u interesse? Kom dan op 6 maart van 20:00 – 22:00 uur naar de startbijeenkomst bij IVN De Ronde Venen & Uithoorn. Locatie: Wagendijk 1, 3628 EP, Kockengen. Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met Flip ter Heide, ph.ter.heide@gmail.com of (06) 20269051.

In de provincie Utrecht zijn 13 verschillende weidevogelgroepen actief. Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt de werkzaamheden van al deze werkgroepen met materialen en cursussen. Kijk voor meer informatie over weidevogelbescherming ook eens op www.landschaperfgoedutrecht.nl.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden