Zaterdag 21 september 2019

REGIO Nieuwe wandelroute Waterliniepad geopend

REGIO > Het Waterliniepad is geopend. Het pad langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het streekpad langs de Stelling van Amsterdam zijn samengevoegd tot een nieuwe, aantrekkelijke wandelroute. Het nieuwe Lange-Afstand-Wandelpad heeft een lengte van 350 kilometer.

Wandelaars kunnen in zestien etappes van Volendam via Utrecht naar Dordrecht lopen. Het pad gaat langs forten, sluizen, bunkers, vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden.

Twee bestaande wandelroutes samengevoegd

Het Waterliniepad is het eerste gezamenlijke product van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De forten, het landschap en de waterwegen van de Stelling van Amsterdam maken sinds 1996 deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO. De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de nominatie om ook toe te treden. Om het publiek optimaal te laten genieten van de voormalige verdedigingslinies, zijn de twee bestaande wandelroutes samengevoegd, uitgebreid en verbeterd.

Utrechtse deel mooier en toegankelijker

In de provincie Utrecht is de route van het Waterliniepad mooier en toegankelijker gemaakt. Bijvoorbeeld met nieuwe paden bij het Bunkerpad bij Bunnik. Bij het verdronken Bos in Tull en ’t Waal zijn wandelpaden verbeterd. Ook is het mogelijk ‘over water te lopen’ op een bijna 300 meter lang vlonderpad. Het gaat om een recreatiebos dat als waterberging is ingericht. Dit om te beleven hoe een inundatie eruitziet: het onder water laten lopen van een gebied om de vijand op afstand te houden. Verder is een wandelpad aangelegd langs Fort Honswijk. De route door Nieuwegein is verlengd, waardoor het nu ook langs Fort Vreeswijk komt.

Forten open voor wandelaars

De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen langs de route vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Wandelaars zijn welkom bij veel van de 95 forten voor een drankje, hapje of een overnachting. De in 2018 geopende fiets- en wandelbrug bij Nigtevecht over het Amsterdam-Rijnkanaal vormt een belangrijke schakel in het Waterliniepad. Het legt de verbinding tussen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

Steden, oude vestingstadjes en natuur

Langs het Waterliniepad liggen verschillende steden en oude vestingstadjes. Denk aan Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. Het pad loopt onder meer door de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek en het Nationale Park de Biesbosch. Het Waterliniepad heeft in twee richtingen bewegwijzering. Die bestaat uit wit-rode markering.

Enthousiaste vrijwilligers

De gids van het Waterliniepad is verkrijgbaar in de webwinkel van Wandelnet en de (reis)boekhandel. De route is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland en de pacten van Ruigenhoek en Loevestein, dankzij de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers en met medewerking van Staatsbosbeheer.

Foto: provincie Utrecht

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden