Zaterdag 21 september 2019

REGIO Nieuw kwaliteitsnetwerk Utrechts openbaar vervoer

REGIO > Snel, vaak en betrouwbaar reizen met een goede aansluiting op de trein en P+R. Om dat mogelijk te maken introduceren vervoerder Qbuzz en de provincie Utrecht vanaf 2020 een nieuw hoogwaardig kwaliteitsnetwerk voor het openbaar vervoer. De stad Utrecht en het omliggende gebied worden daardoor beter met elkaar verbonden.

Het nieuwe kwaliteitsnetwerk is één van de meest opvallende acties waarmee de provincie Utrecht en vervoerder Qbuzz de lat hoger leggen. Een extra impuls voor het openbaar vervoer is hard nodig om Utrecht beter bereikbaar te maken. Sinds Qbuzz is gaan rijden in 2013 is het gebruik van het openbaar vervoer gestaag gegroeid. Woningbouw in en rondom de gemeente Utrecht en groeiende files op de wegen stellen het openbaar vervoer onder steeds meer druk. Het nieuwe netwerk dat de provincie en vervoerder momenteel ontwikkelen, biedt daarvoor de ruimte.

Herkenbaar en betrouwbaar kwaliteitsnetwerk op belangrijkste routes

Op de belangrijkste verbindingen in de regio komen herkenbare lijnen met ‘metrokwaliteit’. Dit betekent dat Qbuzz op die lijnen vaker en sneller gaat rijden met comfortabele bussen en extra zitplaatsen. Deze lijnen gaan rijden onder de naam U-link. De provincie Utrecht en Qbuzz hebben onlangs besloten een groot aantal bussen te vervangen. Een deel van deze bussen zal gaan rijden op het nieuwe U-link netwerk. De nieuwe U-link lijnen waarmee stad en regio aan elkaar worden gekoppeld krijgen een eigen vormgeving, binnen het huismerk van U-OV, en worden dankzij lijnkleuren makkelijk herkenbaar voor de reiziger. Bovendien gaan meer bussen rijden op piekmomenten tijdens de spits.

Ook wordt extra geïnvesteerd in het verbeteren van reisinformatie, betrouwbaarheid en voorspelbaarheid voor de reiziger. Zo wordt gewerkt aan doorontwikkeling van een app met reisbegeleiding en aan slimme, real-time bijsturing vanuit de verkeersleiding.

Reizigersgroei

De gezamenlijke ambitie van de provincie en Qbuzz is om met deze impuls gedurende de periode tot 2024 niet alleen de klanttevredenheid verder te verbeteren maar ook om op deze lijnen een reizigersgroei te realiseren van zeker 10% (ofwel zo’n 10.000 extra reizen per dag). Om deze impuls mogelijk te maken, hebben de provincie en vervoerder een investeringspakket vrijgemaakt van 7 miljoen euro.

Van plan naar uitvoering

De grootschalige invoering van deze nieuwe productformule voor het openbaar vervoer tijdens een lopende concessie is uniek in Nederland. Net als het recente besluit over de tussentijdse vervanging van een groot aantal bussen, waarvan er 55 elektrisch worden. Deze omvangrijke verbeteringen bouwen nadrukkelijk voort met elke stap op het bestaande netwerk. Ze sluiten nauw aan op actuele reizigersbewegingen en aantallen. Daarmee is de verwachting dat de verbeteringen door reizigers positief ontvangen zullen worden.

Hoe precies het nieuwe lijnennetwerk van U-link eruit gaat zien, wordt uitgewerkt in het vervoerplan U-OV 2020. Naar verwachting wordt dit in mei en juni 2019 ter consultatie aan reizigers voorgelegd, waarna het in september 2019 door het dagelijks bestuur van de provincie wordt vastgesteld. De verbeteringen worden daarna stapsgewijs ingevoerd vanaf december 2019 tot de start van de zomerdienstregeling in 2020.

2 REACTIES

A.T.Brugman29 maart 2019 om 13:3

Ik hoop waarachtig dat er een verbinding komt van Kockengen naar Ziekenhuis Leidserijn nudoe ik er meer dan een uur over en moetdan ook nog erg veel lopen terwijl er een bushalte in buurt is

H. Van Luinen30 maart 2019 om 11:5

Ik hoop toch ECHT, dat er ook in het weekend een bus van Utrecht Terwijde gaat rijden naar Maarssenbroek NS en terug, en graag. ook van ‘s morgens (niet zolaat) tot ‘s avonds NIET TE VROEG! Nukan ik in het weekend of op zon-en feestdagen niet naar Maarssenbroek en terug.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden