Maandag 16 september 2019

REGIO Duurzaam gerenoveerd gemeentehuis Woerden bijna klaar

Publieksbalie nieuw gemeentehuis vanaf 19 april open

WOERDEN > Wie eind april een nieuw paspoort of rijbewijs aanvraagt, kan dit doen in het nieuwe gemeentehuis op de Blekerijlaan 14. Een compleet nieuw en duurzaam gemeentehuis op de oude vertrouwde plek. Momenteel worden de laatste werkzaamheden verricht. In goed overleg met BAM heeft de gemeente nu al toegang tot het gebouw gekregen om te starten met de inrichting. BAM heeft aangegeven dat de oplevering op 16 april plaats zal vinden. Onmiddellijk daarna verhuist de gemeentelijke organisatie. Om dit goed te laten verlopen zullen de publieksdiensten op 17 en 18 april gesloten zijn.

Een flexibele en duurzame organisatie verhuist snel

De gemeentelijke organisatie is goed voorbereid op de verhuizing. Al sinds 2017, het moment waarop de tijdelijke locatie betrokken werd, werken de medewerkers flexibel. Dat betekent dat ze geen vaste werkplek meer hebben en alles zoveel mogelijk digitaal gedaan wordt. In plaats van een kast vol mappen en papier, heeft elke medewerker nog maar een paar spullen te verhuizen.

Het nieuwe gebouw is volledig ingericht op flexibel werken. Zo zijn er minder werkplekken dan medewerkers. Op 100 fulltime medewerkers zijn 70 werkplekken ingericht. Medewerkers zitten immers niet altijd achter hun bureau. Ze zijn bijvoorbeeld in overleg, werken elders op locatie of zijn vrij, omdat ze parttime werken.

Het gebouw is duurzaam gerenoveerd. Het begon met recycling van de sloopmaterialen van het oude gebouw. En leidde uiteindelijk tot een gebouw zonder gasaansluiting, maar met zonnepanelen en warmte koude opslag (WKO). Het hele gebouw is voorzien van ledverlichting. En – leuk detail - sommige stoelen zijn gemaakt van petflessen die gerecycled zijn.

Efficiënt gebouw

Het gebouw oogt licht, ruim en transparant. Precies de uitstraling die past bij een gemeente. De ruimtes zijn flexibel te gebruiken. Dat geldt in het bijzonder voor de raadszaal en het bedrijfsrestaurant. Van een vloeroppervlakte van 14.000 m2 in het oude gebouw gaat de gemeente terug naar een oppervlakte van 8.000 m2 en dat is inclusief het RHC (Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard.). Het RHC heeft een publieksfunctie en een opslagcapaciteit van 7,4 km strekkende meter papier!

De officiële opening

De officiële en feestelijke opening van het nieuwe gemeentehuis volgt later dit jaar. Wanneer precies, is nog niet bekend. Wel zal de opening vooral ruimte geven aan de mensen in Woerden om kennis te maken met hun nieuwe gemeentehuis. Alle aandacht is nu gericht op de verhuizing, opdat de dienstverlening zo snel mogelijk –zonder hapering- vanuit het nieuwe gebouw van start kan gaan. De eerstvolgende besluitvormende gemeenteraadsvergadering vindt naar verwachting op 9 mei plaats. De gemeenteraadsvergadering zal dan zowel in geluid als beeld te volgen zijn via gemeenteraad.woerden.nl.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden