Maandag 23 september 2019

REGIO Schrijver Özcan Akyol op het Minkema College

WOERDEN > In hoeverre bepaalt jouw jeugd je wereldbeeld? Schrijver en columnist Özcan Akyol vertelde over zijn jeugd tijdens een interactieve lezing op dinsdagavond 26 maart op het Minkema College en ging in debat met leerlingen en politici.

Özcan Akyol weet met o.a. zijn columns regelmatig een onderwerp aan te snijden waarover de meningen uiteen lopen. En dat was deze avond over de invloed van je jeugd op je wereldbeeld niet anders. Na een persoonlijke voordracht over zijn jeugd en de keuzes die hij daarin maakte, maar die soms ook vóór hem werden gemaakt, ging hij in debat met leerlingen en politici over o.a. de klimaatstaking, identiteitspolitiek en polarisatie.

Speciaal voor deze avond waren – naast leerlingen van het Minkema College - dhr. van Assem (Inwonersbelangen), mevr. van Noort (Progressief Woerden), dhr. den Boer (Sterk Woerden), dhr. Boere (CDA Woerden) en mevr. de Haan (lobbyist en belangenbehartiger) uitgenodigd om mee te debatteren. Maar ook het publiek deed mee. Dit leverde mooie gesprekken en nieuwe inzichten op. Kortom, een prachtige avond die aansluit bij het thema burgerschap dat het Minkema College hoog in het vaandel heeft.

Burgerschap

Het Minkema College wil jonge mensen niet alleen de school laten verlaten met een mooi diploma, maar ook leren om op een democratische wijze met elkaar om te gaan. Dat is niet eenvoudig in een snel veranderende samenleving, waar heel weinig meer vanzelfsprekend is en er heel verschillend gedacht wordt door mensen. “Democratisch burgerschap zien we op onze openbare school als een ‘way of living’, waardoor dat niet alleen zichtbaar is in de lesinhoud en het pedagogisch gedrag van de docent, maar ook in het gehele schoolklimaat. Het zit in het DNA van de school”, aldus Paul Simons, docent maatschappijleer. Op het Minkema College wordt het debat sterk gestimuleerd waarbij leerlingen wordt geleerd om echt naar elkaar te luisteren en op respectvolle wijze hun mening te uiten.

Jubileum Minkema College

Dit bijzondere bezoek was georganiseerd in het kader van het jubileumjaar van het Minkema College. Op 4 september 2019 bestaat de school 100 jaar en dat wordt 10 maanden lang gevierd met bijzondere thema’s. Het thema van maart is: de maand van de maatschappij.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden